Чуйте и вижте победителите в категориите за рок, метъл, денс, поп групи и рап дуети, ремикси, филмови композиции, инструментали

"Деспасито", най-слушаната и купувана песен на 2017 г., беше официално ограбена от американската звукозаписна академия.

Латинохитът имаше шанса да стане първата неанглоезична песен на годината от първата церемония насам - през 1958 г., когато "грамофончетата" и за песен, и за най-добър запис са присъдени на италианската Nel blu dipinto di blu на Доменико Модуньо, популярна още със заглавието Volare.

"Академиците" обаче предпочетоха Бруно Марс, който триумфира на 60-ите награди "Грами" с шест статуетки за албума 24K Magic и хитове оттам.

"Деспасито" не успя да се класира първа дори при поппесните, изпълнени от дует или група - там статуетката отиде при рокгрупата от Аляска Portugal. The Man за тяхната Feel It Still, в която са използвани ретро мотиви от Please Mr. Postman (1961) на The Marvelettes. Песента е от осмия им студиен албум Woodstock.

Джей Зи имаше най-много номинации - осем, с албума 4:44, но изгуби, дори в рап категориите, от Кендрик Ламар, чийто хит Humble спечели статуетките за най-добър видеоклип, рап песен и рап изпълнение, а дуетът му с Риана LOYALTY. победи семейната Family Feud на Джей-Зи и Бийонсе.

В категорията за денс композиция спечели tonite на LCD Soundsystem, която се конкурираше с Bambro Koyo Ganda на Bonobo с участието на Innov Gnawa, Cola на CamelPhat & Elderbrook, Andromeda на Gorillaz с участието на DRAM и Line Of Sight на ODESZA с WYNNE & Mansionair.

Run на "Фу файтърс", от деветия им студиен албум Concrete and Gold, стана най-добрата рокпесен. Клипът, в който музикантите са гримирани като старци, е режисиран от фронтмена Дейв Грол като бунт, предизвикан от техен концерт в старчески дом.

В категорията за рок изпълнение, където беше номиниран и отишлия си без време Крис Корнел, групата все пак отстъпи приза на покойния Ленард Коен и неговата You Want It Darker, от едноименния му последен албум.

Sultan’s Curse на "Мастодон" им донесе "Грами" за най-добро метъл изпълнение.

Статуетките за R'n'B също отидоха при Бруно Марс, но за традиционно R'n'B изпълнение беше отличен Чайлдиш Гамбино - артистичния псевдоним на актьора Доналд Гловър (сериала "Атланта", предстоящия "Хан Соло: История от Междузвездни войни"), с песента Redbone.

Най-добрият ремикс е на You Move от актуалния 14-и студиен албум "Депеш мод" Spirit. Версията е дело на електронния продуцент Денис Уайт от Детройт, известен още като Static Revenger, а напоследък - с артистичното име Латройт, за когото това е първа номинация и награда "Грами".

La La Land спечели две награди "Грами" за филмова музика, но отличената с "Оскар" City of Stars изгуби в категорията за филмова песен, където беше предпочетена How Far I'll Go от анимацията "Смелата Ваяна", композирана от нашумелия Лин Мануел Миранда (мюзикъла "Хамилтън", предстоящия римейк на "Мери Попинс") и записана от Алесия Кара, която получи "Грами" за най-добър нов изпълнител.

Ранди Нюман взе своята седма статуетка "Грами", макар и само в категорията за аранжимент, със сатиричната си песен "Путин", посветена на руския президент.

74-годишният й автор е известен най-вече с композициите си към анимационни филми, за които има 20 номинации "Оскар" и две награди - за We Belong Together (от "Играта на играчките 3") и If I Didn't Have You (от "Таласъми ООД"). Негова е и песента към сериала "Монк" It's a Jungle Out There.

Най-добрата инструментална композиция е Three Revolutions от съвместния албум на Артуро О'Фарил и Чучо Валдес Familia: Tribute to Bebo & Chico в чест на прочутите им бащи Бебо Валдес и Чико О'Фарил, патриарси на афрокубинската музика.