Продукти на "Епъл" и "Сони" заемат челните места в Топ 50 на технологичните устройства, оказали най-голямо влияние върху човечеството

iPhone оглавява класацията на сп. "Тайм" за 50-те най-влиятелни технологични устройства в историята на човечеството. "Епъл" е първата компания, която с пускането на iPhone през 2007 г. сложи в джоба на милиони хора истински мощен компютър. Технически погледнато, смартфоните съществуваха от години, но никой дотогава не беше успял да комбинира достъпността и красивия дизайн така, както iPhone, обяснява изданието.

Устройството на "Епъл" възвести новата ера на плоските телефони с тъчскрийн, чиито бутони се появяват на екрана тогава, когато имаш нужда от тях - заменяйки тромавите телефони с плъзгаща се клавиатура и статични бутони.

iPhone обаче е толкова забележителен най-вече заради софтуера си, а по-късно и с мобилните приложения, които тъкмо той наложи - и така промени завинаги начина ни на комуникация, игра, пазаруване, работа и изпълняване на толкова много всекидневни задачи.

Виж още: Електронните играчки пречат на речта

iPhone е цяло семейство от много успешни продукти, но и нещо повече - той промени из основи и отношението ни към компютрите и информацията, оказвайки влияние за години напред, заключава "Тайм".

Телевизорът остава на второ място, като в класацията на списанието е избран моделът на "Сони" Trinitron, пуснат на пазара през 1968 г., когато продажбите на цветни телевизори започват най-сетне да бележат ръст. Това е първият тв приемник, който печели награда "Еми" и през следващото четвърт столетие се продава в над 100 млн. екземпляра.

Третото място е за другата емблема на "Епъл" - персоналният компютър "Макинтош", с който Стив Джобс отговаря на предизвикателството, отправено от Ай Би Ем. Високите производствени разходи и успешният софтуер на "Майкрософт" Windows допринасят "Мак" да остане вечният втори в надпреварата. Той обаче залага за вечни времена стандарта за общуване на хората с компютрите, отбелязва "Тайм".

Виж още: Колекционерски "Епъл" за рекордна сума

Номер 4 е Walkman на "Сони", който се превръща в нарицателно и е първият музикален плейър, който е едновременно портативен, опростен и достъпен като цена. По времето, когато грамофонните плочи все още са най-популярният музикален формат, уокменът работи с много по-малките аудиокасети и е достатъчно компактен, за да се побере в джоб или чанта.

Така той наложи феномена "лично пространство на публично място", създаден от изолиращия ефект на слушалките. "Сони" продават над 200 млн. екземпляра от това устройство, което трасира пътя за CD плейъра и iPod, поставен на 9-о място в класацията.

Персоналният компютър 5150 на IBM, пуснат през 1981-ва, заема едва пета позиция, а списанието отбелязва, че още по-голямо влияние оказва решението на компанията да предостави лиценза за операционната му система DOS и на други производители - което полага основите за доминацията на PC формата над вечния конкурент "Епъл".

На следващите три места се нареждат новаторски устройства от зората на технологичната ера:

6. Грамофонът Victrola

Макар че фонографът е изобретен през 1877 г., именно грамофонът на Victor Talking Machine Company навлиза масово в домакинствата. По-късно фирмата производител е придобита от RCA, която се превръща в радио и тв гигант.

7. Транзисторът Regency TR-1

Джобното радио на Regency е първото изделие на потребителската електроника, захранвано от транзистори, което прокарва пътя за миниатюризацията на високотехнологичните устройства. Новаторската джаджа е дело на Texas Instruments, които работят за американските ВМС, и Industrial Development Engineering Associates, правили дотогава телевизионни антени.

На цена 49,95 долара и с размери близо 8х13 см, портативното радио на батерии се базира на технология, разработена от "Лаборатории Бел", и след излизането си на пазара през ноември 1954-та се превръща в задължителна вещ за свободното време.

8. Фотоапаратът Kodak Brownie

Рекламиран за деца, носен от военнослужещи и достъпен за всички, на цена само 1 долар (със също толкова евтина лента), тази камера с картонен корпус, пусната през февруари 1900 г., сваля фотоапаратите от триножника и ги вкарва във всекидневна употреба с идеята за т.нар. snapshot, или "моментална снимка".

"Кодак" си правят сметката, че могат да печелят от продажбата на консумативите, а за цялото човечество това означава безброй моменти, запечатани на фотолента.

Виж още: Пет съвета как да откъснем детето от екрана

В списъка на "Тайм" са още революционни джаджи от 70-те като джобния калкулатор на "Канон" Pocketronic (11-о място), видеокасетофонът на "Филипс" N1500 VCR (12), гейм конзолата Atari 2600 (13), следвани от 56K модема US Robotics Sportster, който става особено популярен в самото начало на XXI век.

15-о и 16-о място са за "Нинтендо" с развлекателната система NES, която през 1983-та става за видеоигрите това, което представляват "Бийтълс" за рокмузиката, и портативната им конзола GameBoy (1989), предшественик на днешния мобилен гейминг.

Класацията включва още електрическата пишеща машина на Ай Би Ем, пейджърът на "Моторола", телефонният секретар, GPS устройството, видеокамерата на JVC, Motorola Droid, който бетонира мобилната платформа на "Гугъл" Android, лаптопа IBM Thinkpad, BlackBerry-то и таблета на "Епъл" iPad, заемащ 25-ото място.

Виж още: Какъв всъщност е бил Стив Джобс?

Източник: сп. "Тайм"