Няколко екранизации конкурират плоските комедии и комиксовите супергерои

"Вината в нашите звезди", по едноименния бестселър на Джон Грийн, стана филм на годината на кинонаградите на MTV, а изпълнителката на главната роля Шайлин Удли бе избрана за най-добра актриса.

На церемонията тя получи и почетния приз Trailblazer (букв. "проправящ пътека"). С него досега са били удостоявани млади звезди като Ема Уотсън и Чанинг Тейтъм, който сега също попадна сред лауреатите - за най-добро комедийно превъплъщение, във "Внедрени в час-2".

23-годишната американка Удли изгря на големия екран в "Потомците" (2011), където игра дъщеря на Джордж Клуни.

Най-актуалната й екранизация е по трилогията на Вероника Рот "Дивергенти", от която наскоро по кината излезе филм 2 - "Бунтовници". Там отново й партнира Ансел Елгорт, но в ролята на неин брат, а с "Вината в нашите звезди" двамата бяха отличени за най-добра екранна целувка. 

Шайлин Удли пристига на церемонията в панталони с висока талия от Isabel Marant и раирана тениска

Нейният връстник Дилън О'Брайън (сериала "Тийн вълк") също спечели повече от една статуетка.

Централният актьор от "Лабиринтът: Невъзможно бягство" беше отличен като най-добро дебютно превъплъщение и най-героичен персонаж, както и в категорията на екранните битки - за двубоя си с Уил Поултър.

Постапокалиптичният филм е базиран на поредицата бестселъри от Джеймс Дашнър, а продължението "Лабиринтът-2: В обгорените земи" се чака в края на лятото.

За "Игрите на глада-3: Сойка присмехулка, част 1" имаше само две отличия: за музикален момент - изпълнението на Дженифър Лорънс The Hanging Tree (Дървото на обесения) и за екранно превъплъщение, за което отново бе удостоена Елизабет Банкс в ролята на Ефи Тринкет.

Няколко награди получиха и звездите на комедията "Да разлаем съседите": Сет Роугън и Роуз Бърн за най-шокираща сцена, а Зак Ефрон - в категорията "Гол до кръста" и за най-добър екранен тандем, заедно с Дейв Франко.

За най-добър злодей беше определена Мерил Стрийп като вещицата от "Вдън горите", който й донесе и рекордната 19-а номинация за "Оскар".

Виж още: Всички 19 номинации на Мерил Стрийп за "Оскар", с видео

Номиниран за Академичните награди беше и Брадли Купър, отличен от MTV за най-добрата мъжка роля като Крис Кайл от "Американски снайперист".

Дженифър Лопес взе отличието за най-добро изиграване на изплашен до смърт човек в психотрилъра "Съседското момче", който излезе по кината в края на март.

Героинята й е току-що разведена учителка, която в момент на отчаяние има мимолетна забежка с тийнейджъра в съседство, но нещата излизат извън контрол и тя е на път да изгуби работата, семейството и сина си.

Големите губещи от церемонията бяха комиксовите супергерои с едно изключение - Робърт Дауни-джуниър. Останалите "Отмъстители" му връчиха почетната награда Generation Award броени часове преди премиерата на петия му филм като Железния човек - "Ерата на Ултрон".

От ляво на дясно: "Отмъстителите" Джеръми Ренър, Скарлет Йохансон, Марк Ръфало, Крис Хемсуърт и Крис Евънс на кинонаградите на MTV