Продълженията на "Феноменалните", "Разбивача Ралф", "Гномео и Жулиета", "Хотел Трансилвания" се конкурират с нови пълнометражни анимации

Най-добрата пълнометражна анимация от миналата година е "Тайната на Коко" на "Пиксар", отличена със "Златен глобус" и "Оскар", а останалите заглавия в номинациите бяха "Бебе бос" на "Дриймуъркс", "Бикът Фердинанд", продуцираният от Анджелина Джоли The Breadwinner и европейският фаворит "Да обичаш Винсент", който е вдъхновен от Винсент ван Гог.

В киноафиша за 2018 г. продълженията на хитови анимационни филми като "Феноменалните" пък се конкурират с нови сюжети, например "Кучешкият остров" / Isle of Dogs на Уес Андерсън, който откри кинофестивала Берлинале и донесе на създателя си режисьорския приз "Сребърна мечка".

"Дисни" се отчитат и с втора част на "Разбивача Ралф" (2012), отново дело на Рич Мур и Фил Джонсън, които междувременно направиха и "Зоотрополис". Новият им филм "Ралф разбива интернета", идва по кината на 23 ноември.

Сюжетът: Шест години по-късно, благодарение на новите безжични технологии, аркадните игри стават част от Световната мрежа и Ралф се отправя на мисия да открие резервна част, с която да спаси играта на вярната си дружка Ванилъпи "Сладка треска"...

Сред колоритните персонажи са онлайн предприемачът Даааа, който оглавява алгоритмите, сърцето и душата на BuzzzTube (с гласа на Таражи П. Хенсън), както и принцесите на "Дисни", почти всичките озвучени от оригиналните актриси.

След "Лего Батман" и "Лего Нинджаго" следващият супергеройски ЛЕГО филм излезе директно на видео с главен герой Светкавицата, който се появи от плът и кръв в игралния "Лигата на справедливостта", но е популярен и от едноименния тв сериал.

През юли се задава третият "Хотел Трансилвания", който изпраща чудовищата на луксозен круизен кораб - с подзаглавие "Чудовищна ваканция" и отново под режисурата на Генди Тартаковски.

Виж още: Дракула за малки и големи в 10 версии (видео)

Чанинг Тейтъм е Йети на име Миго в "Малката стъпка", който обръща легендата за снежния човек - в легенда за Хомо сапиенс. Него го играе Джеймс Кордън, а снежните човеци се озвучават от още известни имена като попзвездата Зендая, рапъра Комън, Джина Родригес, Дани Девито и баскетболиста Леброн Джеймс.

Зендая участва в озвучаването и на патешкия Duck Duck Goose, режисьорски дебют на аниматора Кристофър Дженкинс, работил по "Малката русалка" и други класики на "Дисни" от 90-те.

Зайчето Питър от поредицата детски книжки на Биатрикс Потър оживява преди Великден в съчетание между анимация и игрално кино - отново с гласа на британския актьор Джеймс Кордън, който през последните години изявява като водещ на вечерно шоу по една от големите американски тв мрежи.

В българския дублаж заглавният герой е озвучен от пеещия му колега Орлин Павлов.

Първите отзиви за филма обаче не бяха благосклонни, а се появиха и призиви за бойкот заради сцена, в която персонаж с хранителна алергия става обект на нападение с боровинки - окачествено като тормоз...

Тъкмо за пролетната ваканция по кината у нас се появи и украинският "Откраднатата принцеса", продукция на киностудия "Анимаград" по приказния сюжет от поемата на А.С.Пушкин "Руслан и Людмила". 

Режисьорът на "Овцата Шон" и "Уолас и Громит" Ник Парк се завръща с нови герои в поредната си пластилинова анимация - Early Man / "Първобитници". Мейзи Уилямс (сериала "Игра на тронове"), Том Хидълстън (бог Локи в комиксовите екранизации на "Марвъл") и Еди Редмейн (носител на "Оскар" като Стивън Хокинг в "Теорията на всичко") са сред звездите, заели гласовете си на първобитни хора.

След като прехвърлиха Спайдърмен на "Марвъл" и "Дисни", "Сони пикчърс" пускат анимация за Човека паяк, който този път се клонира. Заглавието е Spider-Man: Into the Spider-Verse.

Сред дългоочакваните анимационни филми е и новият "Гринч" по Доктор Сюс, от студията, дала на света миньоните - "Илюминейшън ентъртейнмънт".

Заглавният герой, в когото за игралния филм от 2000 г. се превъплъти Джим Кери, този път е изцяло рисуван и говори с гласа на Бенедикт Къмбърбач. Премиерата е наесен, а първите кадри се появиха преди зимните олимпийски игри в Пьонгчан.

Емили Блънт и Джеймс Макавой се завръщат като гласовете на главните герои в продължението на "Гномео и Жулиета" заедно с Чиуетел Еджиофор, Мери Джей Блайдж - и хитовете на Елтън Джон, който отново влиза в ролята на продуцент. Джони Деп озвучава титулния персонаж в новия филм - "Шерлок Гномс".

Първата пълнометражна анимация за годината у нас, която излезе още през февруари, също е с гномски сюжет - "Гномчета вкъщи" (Gnome Alone, игра на думи със "Сам вкъщи"), от режисьора на "Крадци на ядки". Главната героиня в оригинал се озвучава от поппевицата Беки Джи, която игра и в Power Rangers, но заради малките зрители филмът е дублиран на български.

Сюжетът: Поредното досадно преместване от един град в друг, наложено от работата на майка й... Клоуи е отегчена, защото новата им къща е някак си странна - но всичко се променя, когато момиченцето открива таен вход към таванско помещение. Там се оказва командният център на група градински гномчета, поели върху плещите си опазването на Земята от нашествие.

Защото къщата е построена върху древен портал към друго измерение и ако ги няма гномите с техния вълшебен кристал, злите трокси ще нахлуят, за да унищожат живота на планетата ни...