Китайската принцеса на "Дисни" най-сетне идва в кината у нас от плът и кръв - и отново с песен на Кристина Агилера

"Мулан" (1998) е поредната анимация на "Дисни" с игрален римейк - след "Господарка на злото" и продължението му, "Пепеляшка", "Книга за джунглата", "Красавицата и Звяра", "Мечо Пух", "Дъмбо", "Аладин", "Цар Лъв" и предстоящия "Малката русалка". 

Чакахме го през март, след холивудската премиера, но заради пандемията от новия коронавирус излизането му в кината у нас беше пренасрочено за края на лятото, от 11 септември.

Зад Океана пък, където COVID-19 продължи да бушува с пълна сила дори през лятото, филмът беше пуснат в дигитален формат за потребителите на платформата "Дисни плюс".

В заглавната роля влиза китайската актриса Лиу Юфей, екшън героят Джет Ли е императорът, а звездата на китайското кино Гун Ли играе зла вещица.

Режисира новозеландката Ники Каро, известна най-вече с независимия Whale Rider (2002), а в актьорския състав са още Дони Йен ("Rogue One: История от Междузвездни войни"), Джейсън Скот Лий (Маугли в игралния "Книга за джунглата" от 1994 г.) и Ци Ма ("Небостъргачът", сериала "24"), който се превъплъщава в бащата на Мулан. 

Първият трейлър беше излъчен още миналото лято заедно с финалния мач от световното по футбол за жени 2019 във Франция, където САЩ спечелиха титлата, като надиграха Холандия с 2:0.

Сюжетът се основава на китайската "Балада за Хуа Мулан", която описва легендарна жена воин от IV-VI век, заела мястото на баща си в армията, като се дегизирала в мъжки дрехи - и се сражавала смело повече от десетилетие.

В пълнометражната анимация от 1998 г. азиатската принцеса на "Дисни" се озвучаваше от Минг-На Уен, която през последните години нашумя с ролята на агент Мелинда Мей в сериала "Агентите на ЩИТ", част от киновселената на "Марвъл комикс".

Голямата звезда на оригиналния "Мулан" обаче беше комикът Еди Мърфи, който даде гласа си на дракончето Мушу. Един от любимите и най-забавни герои в анимацията засега отсъства от трейлърите за игралния "Мулан", въпреки очакванията да го видим като компютърно-генериран персонаж.

На първия плакат фокусът също беше изцяло върху Мулан.

Другата голяма разлика са песните. Анимационният мюзикъл съдържаше хитове като I'll Make A Man Out Of You на Дони Озмънд, заключителното True To Your Heart на 98 Degrees със Стиви Уондър - и баладата Reflection, изпята във филма от Лия Салонга ("Аладин"), но записана за оригиналния саундтрак и от Кристина Агилера, за да се превърне в нейния дебютен сингъл - пуснат сега и във версия 2020.

Агилера, която в края на тази година навършва 40, записа песен и за новия "Мулан", озаглавена Loyal Brave True (Вярна, смела, истинска), в тон с концепцията на режисьорката за епичен филм с фокус върху източните бойни изкуства.