Ема Стоун е злодейката от "101 далматинци" в премиерния игрален филм, който разказва предисторията на г-ца Де Вил

След Злодеида от "Спящата красавица", чийто произход ни бе разкрит в "Господарка на злото" (2014), "Дисни" ни показват предисторията на още една емблематична злодейка от класическите си анимации.

В "Круела" Ема Стоун, спечелила "Оскар" за главната си роля в мюзикъла La-La Land (2016), е младата Круела де Вил - или Злобара де Мон, както е популярна на български. 

Ставаш ли лош или се раждаш такъв? И колко точно е лошо да станеш лош, за да отмъстиш? А струва ли си отмъщението? Това са само част от въпросите, които задава филмът, по кината у нас от този петък, 28 май, след отлагането на коледната премиера заради пандемията от COVID-19.

Сюжетът: Изобретателната Естела се сблъсква със случки, които променят възприятията й за света. С ексцентрична външност и непредсказуеми намерения, тя всява едновременно страхопочитание и възхита у всеки, до когото се доближи... 

Умна и красива девойка, тя мечтае да наложи името си сред най-влиятелните моделиери. Началото на нейния път обаче е белязан от съдбоносната среща с двама крадци - бъдещите й помощници от "101 далматинци" Джаспър и Хорас. Заедно те "завладяват" Лондон и вместо към света на модата се отправят стремглаво към престъпния свят...

Вторият трейлър загатва как се заражда и нейната мания по далматинците, както и (д)еволюцията в отношенията й с героинята на Ема Томсън - модната икона баронеса Фон Хелман, която изглежда не по-малко зла.

Марк Стронг ("Шерлок Холмс", сериала "Дълбоката държава") е нейният иконом Джон, в ролите на братята Джаспър и Хорас влизат съответно Джоел Фрай от "Вчера си е за вчера", който беше Хиздар зо Лорак в "Игра на тронове", и Пол Уолтър Хаузър, нашумял като заглавния герой в "Случаят "Ричард Джуъл" на Клинт Ийстуд, а четириногите актьори са само трима.

"Круела" идва не озвучен на български, а с БГ субтитри, което говори, че няма да е подходящ за най-малките фенове на "Дисни". Всъщност още при вида на първия трейлър някои дори побързаха да го сравнят с предисторията на друг иконичен злодей - "Жокера" от комиксите на "Ди Си", донесъл "Оскар" и куп други награди на Хоакин Финикс.

В класацията на 50-те най-големи злодеи в киното, съставена от Американския филмов институт през 2003-та (преди появата на "Отмъстителите" с Танос, трилогията на Кристофър Нолан за Черния рицар и Волдемор от "Хари Потър"), анимационната Круела обаче изпреварва Жокера на Джак Никълсън от "Батман" на Тим Бъртън с няколко места - тя е на 39-о, той под номер 45...

Тази година впрочем се навършват шест десетилетия от излизането на оригиналния "101 далматинци", екранизация по едноименната детска книга от английската писателка Доуди Смит и една от най-любимите пълнометражни анимации на "Дисни". 

В Круела де Вил от плът и кръв на големия екран преди се е превъплъщавала номинираната за осем награди "Оскар" Глен Клоуз в игралния "101 далматинци" (1996) и продължението от 2000 г. "102 далматинци".

Режисьор на "Круела" (2021) е Крейг Гилеспи ("Аз, Тоня", The Finest Hours), като действието е пренесено в пънкарската епоха на британската столица от 70-те години - със съответния саундтрак. Известната музикална тема от анимацията пък е преработена в песента Call Me Cruella в изпълнение на Флоранс Уелш от Florence + the Machine.