Само с две години по-млад от академичните награди, Кристофър Плъмър печели статуетката едва през 2012-а, когато е вече на 82. Най-известната му роля обаче си остава капитан Фон Трап в мюзикъла от 60-те "Звукът на музиката"

Кристофър Плъмър не е доволен от участието си в екранната версия на мюзикъла "Звукът на музиката" (1965) - струва му се, че образът на капитан Фон Трап е скучен - а и, за разлика от звездата на филма Джули Андрюс, той не пее.

Предпочита поддържащите роли, а печели "Оскар" едва на 82, през 2012-а, когато се шегува, че статуетката е само с две години по-възрастна от него.

Филмът, който му носи отличието, е Beginners (Новаци), където героят му, екранен баща на Юън Макгрегър разкрива едва на преклонна възраст, след смъртта на съпругата си, че всъщност е хомосексуален.

Останалите му две номинации за академичните награди също са на стари години: през 2010 г. в "Последната гара", където играе руския писател Лев Николаевич Толстой в залеза на живота му, и когато неотдавна замени Кевин Спейси като магната Дж.Пол Гети във филма на Ридли Скот по действителен случай "Всичките пари на света" - и става най-възрастният номиниран актьор, на 88.

Зрителите го помнят като второстепенен персонаж и в минисериала "Птиците умират сами", във филми като "Красив ум", "Вътрешен човек", "Сириана", "Новият свят", "Съкровището", "Момичето с татуирания дракон" (по романа "Мъжете, които мразеха жените"), "12 маймуни", "Вълк", "Долорес Клейборн", както и в по-стари ленти: "Падането на Римската империя" (1964), "Ватерло" (1970) на Сергей Бондарчук, "Завръщането на Розовата пантера" (1975), "Мълчаливият съдружник" (1978).

Феновете на "Стар трек" пък няма да забравят неговия клингонски Генерал Чанг, един от най-добрите злодеи в поредицата, появил се във филма от 1991-ва Star Trek VI: The Undiscovered Country редом с оригиналния капитан Кърк (Уилям Шатнър, също канадец).

Неговата филмография съдържа над 200 заглавия, а сред превъплъщенията му в киното са още Ръдиард Киплинг в "Човекът, който някога беше крал", като Аристотел" в "Александър" на Оливър Стоун, Ирод в "Исус от Назарет", Шерлок Холмс от Murder by Decree / "Убийство по височайша заповед" (1979), прототипа на Ебенизър Скрудж от "Коледна песен" в биографичния филм за Чарлз Дикенс The Man Who Invented Christmas.

Последно го гледахме преди година като част от забележителния актьорски ансамбъл на "Вади ножовете" и в минисериала с Арчи Панджаби Departure.

Роден в Торонто през 1929 г., той е определян като най-големия канадски артист, известен както от екрана, така и от сцената, където често играе в Шекспирови пиеси.

Умира на 5 февруари в US щата Кънектикът на 91-годишна възраст, преди да започне снимките на "Крал Лир". От трите си брака има една дъщеря, актрисата от "Криминале" Аманда Плъмър.