Джесика Частейн (Бевърли), Джеймс Макавой (Бил), Исая Мустафа (Майк), Джей Райън (Бен), Джеймс Рансън (Еди), Бил Хейдър (Ричи) и Анди Бийн (Стенли) са Клубът на загубеняците като големи - а Бил Скарсгард се завръща като клоуна Пениуайз

"То", роман в два тома, е сред най-популярните произведения на Стивън Кинг, а новата му екранизация от режисьора Анди Мушети, ситуирана в края на 80-те, се превърна в един от филмовите хитове на 2017 г.

Виж още: Най-добрите филми и сериали по Стивън Кинг

Действието в продължението се развива 27 години по-късно, когато седмината малки герои от Клуба на загубеняците са пораснали - и се играят от истински кинозвезди. Най-големите сред тях са Джеймс Макавой в ролята на Бил и Джесика Частейн (Бевърли), която се е снимала и в по-ранния хорър на Мушети "Мама". 

Партнират им Исая Мустафа (Майк), популярен от рекламите на мъжкия дезодорант Old Spice, новозеландецът Джей Райън (Бен), който имаше главна роля в сериала "Красавицата и Звяра", Джеймс Рансън (Еди), мяркал се в сериала "Наркомрежа", комикът от Saturday Night Live Бил Хейдър (Ричи), сега звезда на сериала "Бари", и Анди Бийн (Стенли) от уебсериала по комиксите на "Ди Си" Swamp Thing.

Всички те са пораснали, преуспели и (с едно изключение) напуснали Дери, но със завръщането им в градчето кошмарните спомени от детството им започват отново да ги преследват.

В основата на травматичните им изживявания е клоунът Пениуайз - земната форма на древно зло, дошло от Космоса преди милиони години, което се събужда периодично, за да търси плячка сред местното население.

В него за втори път се превъплъщава младият шведски актьор Бил Скарсгаард (един от синовете на Стелан Скарсгаард), а изпълнението му се сравнява с друг емблематичен екранен злодей - Жокера от комиксовите филми за Батман, когото предстои да видим и в самостоятелен филм.

С епизодични роли в "То, част втора" участват още канадският актьор и режисьор Ксавие Долан, режисьорът Питър Богданович, Джес Уайкслър, която играе редом с Джесика Частейн и в предстоящия Eve / Ева, а също така самият писател, вече почти на 72.

Със значително екранно време се появяват и хлапетата от първата част, като най-нашумял сред тях засега е Джак Дилън Грейзър, когото гледахме по-рано тази година в супергеройския "Шазам". Той е племенник на известния продуцент Брайън Грейзър и тук играе малкия Еди Каспбрак.

"То, част втора" е по кината у нас от този петък, 6 септември. Близо тричасовият филм обаче предизвиква противоречиви отзиви. Сп. "Емпайър" му дава максималните пет звезди, но някои критици го сметнаха за недостатъчно страшен - освен за хората, които имат фобия от клоуни...

Почитателите на книгите ще открият и някои значителни отклонения от познатата история. Междувременно се намеква, че оригиналът е достатъчен и за предистория на събитията от двата филма. Анди Мишети отхвърля подобна хипотеза - той е зает с пълнометражен филм за супергероя на "Ди Си" Светкавицата с Езра Милър от "Лигата на справедливостта" и още един комиксов проект - по японската манга "Атака на Титан".