Елизабет Втора вдигна тост за кръглата годишнина на първородния си син, която беше отпразнувана в Лондон с комедиен спектакъл

Принц Чарлз навърши 70 с поредица тържествени прояви, сред които се открои празничната фотосесия в градината на резиденцията си "Кларънс хаус" със своите трима (засега) внуци, съпругата Камила, синовете Уилям и Хари, снахите Кейт и бременната Меган.

Двете снимки на фотографа Крис Джаксън бяха отпечатани по първите страници на таблоидите наред с новините около сделката за излизането на Обединеното кралство от ЕС; с тях завършва и сборният ретроспективен клип с кадри от живота на престолонаследника.

"За всяка майка е чест да вдигне тост за 70-ия рожден ден на сина си. Това означава, че сте живели достатъчно дълго, за да видите детето си пораснало. Ако използвам една аналогия, която съм сигурна, че ще се хареса - то е като да посадиш дърво и да имаш възможност да го гледаш как расте", каза Елизабет Втора на семейното тържество в Бъкингамския дворец, а преди да вдигне наздравица за първородния си син, допълни:

"Майка ми, разбира се, също доживя да ме види на 70 и тогава отбеляза, че с тази възраст идва моментът, когато броят на свещите върху тортата ще надхвърли количеството въздух, което ви е нужно, за да ги угасите.

"През последните 70 години Филип и аз видяхме Чарлс да бъде покровител на изкуствата и опазването на природата, да се занимава активно с благотворителност: отдаден на делото си и уважаван наследник на трона - и прекрасен баща.

И преди всичко, с подкрепата на своята съпруга Камила, той се откроява като личност, страстна и творческа."

Роден на 14 ноември 1948 г. в Бъкингамския дворец в Лондон, принцът на Уелс става скандално известен покрай брака си с лейди Даяна Спенсър (1981 г.), просъществувал малко повече от 10 години и разтрогнат през 1995 г., след като Чарлз признава публично дългогодишната си връзка с Камила Паркър-Боулз, за която се жени през 2005 г.

Благотворителната му дейност го е водила и в България - през 1998 г. той бе у нас за първи път и дори посети ромска сватба в пловдивския квартал Столипиново, а през 2003-та отиде и във Варна, където разгледа дома за безпризорни деца "Гаврош".

Сред празничните прояви за 70-годишнината му имаше още 41 топовни салюта от кралската артилерия в Грийн парк и благотворителен комедиен спектакъл на Ай Ти Ви под заглавие We Are Most Amused And Amazed, в който участваха звезди като Кайли Миноуг, Черил Коул и Роуън Аткинсън, а седмичното списание "Кънтри лайф" (Живот в провинцията) го сложи на корица като гост-редактор в броя от 14 ноември.