Бащата на Отмъстителите, легендарният създател на най-популярните комикси на "Марвъл" и продуцент на техните екранизации, почина на 95-годишна възраст. Припомнете си епизодичните му появи във всеки филм от 1989 г. насам

"Навремето се притеснявах, защото съчинявах комикси, докато други строяха мостове или правеха кариера в медицината. След това обаче започнах да осъзнава, че да развличаш хората е едно от най-важните неща. Че ако в живота им няма нищо забавно, ще се ядосват. Някак си знам, че ако умееш да забавляваш, няма начин да сбъркаш."

С този цитат от негово неотдавнашно интервю "Марвъл" и "Дисни" почетоха паметта на легендарния Стан Лий, автор и издател на комикси, дългогодишен главен редактор и шеф на "Марвъл комикс", почетен президент и член на редакционния съвет. 

В сътрудничество с художници като Джак Кърби и Стив Дитко, който почина по-рано тази година, той създава някои от най-емблематичните супергерои в жанра като Спайдърмен, Хълк и X-Мен, а също така Доктор Стрейндж, Фантастичната четворка, Черната пантера... Отделно в съавторство с малкия си брат Лари Лийбър изпод перото му се раждат Антмен, Железния човек и Тор.

Станли Мартин Лийбър е роден на 28 декември 1922 г. в Ню Йорк, в еврейско семейство, емигрирало от Румъния. Започва работа в днешната "Марвъл комикс" още през 1939 г. В началото бил момче за всичко: грижел се мастилниците на художниците да не пресъхват, купувал им обяд, четял коректурите, триел контурите с молив от готовите рисунки. 

Едва на 19 той става и.д. редактор, а дебютът му като писател, с псевдонима Стан Лий, е в комикс за Капитан Америка от 1941-ва, малко преди да бъде мобилизиран във Втората световна война, за да служи като "драматург" заедно с именити творци като режисьора Франк Капра, писателя Уилям Сароян и автора на детски книжки Доктор Сюс.

Сега, след новината за кончината му, актьорът Крис Евънс, който напролет приключва участието си като Капитана / Стив Роджърс във филмите за Отмъстителите, написа в "Туитър":

"Никога няма да има друг Стан Лий. В продължение на десетилетия той осигуряваше - на млади и стари, -  приключения, бягство, комфорт, увереност, вдъхновение, сила, приятелство и радост. Той излъчваше любов и доброта и ще остави неизличима следа върху живота на ужасно много хора. Excelsior !!".

Стан Лий (вдясно) с Робърт Дауни-джуниър, с чието превъплъщение в Тони Старк / Железния човек започна поредицата суперуспешни екранизации за Отмъстителите, на премиерата на "Доктор Стрейндж" в Холивуд, октомври 2016, снимка: Джеси Грант / Getty Images за "Дисни"

"Стан Лий беше изключителен, подобно на героите, които създаде. За феновете на "Марвъл" по цял свят той също беше супергерой. Стан притежаваше силата да вдъхновява, да забавлява, да свързва хората. Мащабът на неговото въображение се надхвърля само от размера на сърцето му", коментира шефът на "Дисни" Боб Айгър.

В конкуренция с "Ди Си комикс", които в средата на ХХ век възраждат интереса към супергероите, през 60-те "Марвъл" се превръщат в комиксовия еквивалент на френската нова вълна в киното, като прекрояват изцяло стандартите, по които се изграждат персонажите и сюжетните линии.

Последната епизодична поява на Стан Лий беше тази есен във "Венъм". Той беше гост-звезда във всеки филм от комиксовата вселена на "Марвъл" и кратките сцени с него се чакаха от феновете с нетърпение.

Миналото лято той изгуби съпругата си Джоан, бивш модел, която почина също на 95. Двамата бяха женени от близо 70 години. Имат една дъщеря, родена през 1950 г.

През април сп. "Холивуд рипортър" публикува обширно журналистическо разследване, в което се твърди, че самият той също има нужда да бъде спасен от супергерой - заради сигналите, че е подлаган на домашно насилие, и борбата на хората от неговото обкръжение кой да контролира живота му.

Като служител на "Марвъл" Стан Лий нямал авторски права върху своите персонажи, обяснява изданието. Ангажирайки се с филмите, донесли в касите на кината няколко милиарда долара, той получавал около 1 млн. долара годишно, а състоянието му се оценява на 70 млн.