Камата, който е играл в "Барселона" през 90-те, отправи нападки по адрес на испанския вицепремиер, а тя се закани да го съди. Какъв беше неговият отговор в интервю за БНТ - и прогнозата му за бъдещето на автономната област

Мисля, че след няколко дни президентът ще обяви Каталуния за независимост, а оттам нататък - ще видим, каза Христо Стоичков в интервю пред БНТ по повод коментарите му за референдума, полицейското насилие и испанския вицепремиер - но не се ангажира с дългосрочна прогноза.

В началото на седмицата Камата, който е спортен коментатор за най-голямата испаноезична телевизия в САЩ "Юнивижън", показа снимката на 46-годишната Сорая Саенс де Сантамария и обвини нея, дядо й, баща й и дори непълнолетния й син, че са последователи на диктатора ген. Франко, управлявал Испания от 30-те години до смъртта си през 1975 г.

Виж още: Какъв е залогът в "развода" между Каталуния и Кралство Испания

Футболната легенда, играл за "Барселона" през 90-те, определи като "пълен срам" действията на цялото испанско правителство. С жълто-червена лента на ръката, в цветовете на каталунското знаме, Стоичков порица специално вицепремиера и я призова да подаде оставка, защото именно тя изпратила полицията да бие невинни хора по време на спорния референдум за независимост на Каталуния в неделя.

"Нейният дядо - франкист, баща й също, тя самата, вероятно и синът й.

Тя ли ще ни казва какво да правим? Трябва да си подаде оставката, тъй като не може да пращаш полицията да бие невинни хора. Испанското правителство, вие сте пълен срам. Затова ще бъдете там, където си заслужавате - отделени от света", заяви Стоичков.

След като тя се закани да го съди, той се извини, че е споменал непълнолетния й син, но продължи с критиките към централната власт в Мадрид.

Коментарите му дойдоха броени дни след звездния мач в Стара Загора на 20 септември, където Стоичков докара на стадион "Берое" най-добрите български футболисти и легенди от "Барселона".

По-късно, в интервю за БНТ, Камата обясни, че се е почувствал нагрубен, обиден и възмутен от отношението на испанските власти към народа на Каталуния. Той оправда думите си към Сорая Сантамария с това, че тя като управляващ е

участвала в даването на заповедта хората от автономната област "да бъдат малтретирани"

"Мисля, че не е дошъл моментът, когато вицепрезидентът на Испания да излезе да каже, че Испания като държава си е свършила работата. Въпросът ми към въпросния вицепрезидент Сорая е кое е накарало да се малтретират хората в Каталуния", заяви Христо Стоичков и продължи:

"Кое я накара лично като управляващ да направи изявление, че испанското правителство си е свършило работата - да бият хората, да малтретират хората, които отиват да гласуват за референдум, които самите хора пожелаха? Не може да малтретираш мирните хора, които отиват да пуснат една бюлетина.

Ако мислим, че това е правилният път, ние сме готови да минем по другия път, можем го. Но като човек, който 27 години е свързан с "Барселона", естествено, че съм нагрубен, обиден и възмутен..."

Той подчерта, че той не е имал лично отношение към вицепремиера Сорая, а острите му реплики са били насочени срещу отношението, което е демонстрирала спрямо каталунците:

"Тя на мен не ми е никаква, но отношението й ме огорчи... Детето няма никаква свързаност с тези събития, затова поднесох извиненията си за сина й. Но тя като личност показа, че не става.

Не може да има бити хора, ранени хора, да има кръв.

Ние сме свидетели какво става след такива случки. Друг е въпросът дали ще приемат референдума, дали ще е невалиден, или не. Нека хората да си дадат мнението. В крайна сметка вицепрезидентът ще ми забрани да говоря каквото си искам? Аз мога да си дам мнението си където си искам. Но като вицепремиер е дадена заповед хората да бъдат малтретирани и за това става въпрос."

На въпрос дали се притеснява от съд, Стоичков отговори, че е съвсем спокоен: "Нямам нищо общо с нейната държава и не може да ме съди, защото мога да говоря каквото си искам. Да дойде в Америка или в България да ме съди. Свободен съм да говоря каквото си искам, но на мен ми се обръща внимание.

През 2017 г. да видиш баби и дядовци как са малтретирани - хора, които съвсем спокойно си вървят по улицата, без да правят разбории, скандирания и посягания спрямо полицията... Кой посегна? Видя се какво стана. Светът го видя. Това не е допустимо!"

Същевременно той изрази съжалението си, че през годините испанското правителство и Каталуния не са намерили общ диалог и се е стигнало до насилие:

"Не ме интересува Испания, интересуват ме хората в Каталуния. Никой не иска кръв и побоища. Не намериха диалог през годините да се разберат и да седнат на една маса. Винаги са ги малтретирали тези хора, минал съм по този път и

знам какво е отношението на Мадрид спрямо Барселона

Тя ако не знае, аз знам. Знам отношението на хората спрямо спорта. Не може олимпийски, световни и европейски шампиони да бъдат малтретирани така. Не може хората там да бъдат малтретирани така. Това е нещото, което ме нагруби", категоричен беше бившият нападател на "Барселона" и допълни:

"Имам пострадали приятели. Не мога да си представя как си вървя по улицата и ми посягат. Това показва манталитета спрямо тези мирни хора в Каталуния, които са малтретирани. Не може тя да казва, че си е свършила работата. Хората ще я съдят, видяха я коя е. Какво ме интересува "Реал" (Мадрид)?

Уважавам Пике като момче, което израсна пред мен. Уважавам го, че защитава интересите си. Семейството му живее в Каталуния, както и много други спортисти, които дадоха толкова на Испания. Когато вземат медали, те са за Испания."

Щом народът на Каталуния и управляващите му са преценили, че е дошъл моментът за раздяла с Испания, това следва да се случи, заяви в заключение Стоичков, но отново подчерта, че

насилието е напълно неприемливо:

"Хората, които управляват Каталуния, са преценили, че е дошъл моментът да се разделят. В този живот всичко може да стане, само да няма насилие. Щом така ръководството на Каталуния и хората, които са дали своя вот, са преценили така, ще ги подкрепя. Това е естествено, 27 години живея там. Знам какво са ми дали и аз какво съм им дал.

Има си ръководство - решават, и най-логичното е след тези случки да се иска независимост. Какви са инструментите на властите - не мога да кажа. Има си точки и договори. Предполагам, че ръководството на Каталуния си има мерки. Но това не може да продължава така. Онзи ден, когато Бойко Борисов покани четирима лидери, попита как може за Косово, а не за Каталуния? Не е приятно това."