Режисьорът и сценаристът Алекс Гарланд режисира фантастичния трилър по бестселъра на Джеф Вандърмиър

Натали Портман наднича в устата на крокодил - това е първият кадър от научнофантастичния трилър "Анихилация" на Алекс Гарланд, сценарист на филми като "Плажът" и "28 дни по-късно".

Партнират й Дженифър Джейсън Лий ("Омразната осморка"), Джина Родригес (сериала "Непорочната Джейн"), Теса Томсън ("Тор 3: Рагнарьок", сериала "Западен свят"), шведската актриса и певица Тува Новотни. В главната мъжка роля е Оскар Айзък, който се снима и в предишния филм на Гарланд, режисьорския му дебют "Ex Machina: Бог от машината".

Филмът, очакван по кината от края на февруари, е екранизация по първия роман на Джеф Вандърмиър от трилогията "Съдърн рийч", отличен през 2014 г. с престижната награда "Небюла".

Сюжетът на "Анихилация":

Зона Х е изолирана от останалата част от света от десетки години. Природата е заличила и последните следи от човешка цивилизация. Правителствената агенция "Съдърн Рийч" упорито продължава да изпраща експедиции в зоната.

Първата описва непокътнат райски пейзаж, втората завършва с масово самоубийство, третата - в дъжд от куршуми, когато членовете й се избиват взаимно. Участниците в 11-ата експедиция се завръщат като сенки на хората, които са били, и след седмици всички умират от рак.

Романът проследява 12-ата експедиция. Групата е съставена от четири жени - антрополог, геодезист, психолог, който е и водач на експедицията, плюс биолог, от чието име се води разказът. Задачата им е да проучат терена, да запишат всички наблюдения и преди всичко да се предпазват от замърсяване в Зона Х.

Те пристигат, като очакват неочакваното, и Зона Х не ги разочарова - откриват огромна топографска аномалия ("подземна" кула) и форми на живот, които надхвърлят човешките представи. Онова обаче, което променя всичко, са изненадите, които членовете на експедицията носят със себе си през границата на Зоната - и тайните, които крият една от друга...