На третия ден след трагичния инцидент и евакуацията в селото бяха допуснати хора и тв екипи

В деня на националeн траур 12 декември, понеделник, жителите на Хитрино бяха допуснати да влязат в селото, в което е обявено бедствено положение.

За първи път след взрива в събота сутринта и последвалата всеобща евакуация хората имаха възможност да отидат до домовете си и да вземат най-необходимите си вещи.

Тв екипи също бяха допуснати да влязат в селото, но в автомобилите на МВР, и нямаха право да слизат от тях, съобщава телевизия "Европа".

Виж още: Кой е виновен за трагедията в Хитрино?

Междувременно от правителството уточниха, че половината от отпуснатите 10 млн. лв. за справяне с последствията от катастрофата трябва да отидат за изграждане, възстановяване, реконструкция и ремонт на общинска собственост, вкл. инфраструктура.

Освен за инфраструктурни проекти, средствата са предназначени и за спешни действия, за да се възстанови незабавно нормалното функциониране и начина на живот на местното население. Останалите 5 млн. лв. ще се усвояват чрез целеви социални програми съобразно нуждите на засегнатите.

26 са напълно негодните за обитаване жилищни сгради, които трябва да бъдат построени наново, съобщи междувременно финансовият министър в оставка Владислав Горанов, цитиран от БНТ.

Той допълни, че по предварителни оценки от Министерството на транспорта около 1,5 млн. лв. ще струва възстановяването на разрушената жп инфраструктура вследствие на взрива.

Министърът на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова информира, че след като бъде обезопасен районът, има готовност 100 души през програмите за заетост да подпомогнат общината за разчистване на терена.

Разтърсващ репортаж от изоставеното село на третия ден от апокалипсиса показа по Нова телевизия и Ники Дойнов.