Жертвите са поне няколко, близо 30 души са постъпили в болница, десетина от тях са с опасност за живота, а много сгради в шуменското село са опожарени (снимки). Понеделник, 12 декември, е обявен за ден на национален траур

Поне няколко загинали, по първоначални данни седмина, и десетки пострадали, някои от които с над 90% изгаряния, плюс множество разрушения и опожарени къщи - това е трагичната равносметка от взрива на товарен влак с цистерни, превозващи пропан-бутан.

Инцидентът станал около 5,40 ч. при навлизане на композицията в гарата на село Хитрино, на 20 км от Шумен. Композицията от 26 цистерни трябвало да направи отбивка, за да пропусне по трасето пътнически влак. 12 от цистерните обаче дерайлират и се взривяват.

Според кмета на общината Нуридин Исмаил причина за катастрофата е прекалено високата скорост на движение. Министърът на транспорта в оставка Ивайло Московски допусна машинистът да е направил рязка маневра, за да намали скоростта.

Първите пожарни коли пристигнали 15-ина минути по-късно. Над 200 огнеборци, полицаи и служители на "Гражданска защита" работят по преодоляване на последствията от взрива. Огнищата вече са локализирани, а пожарът е овладян. Материални щети са нанесени на повече от 50 къщи и други обществени сгради. 

За да се охладят, цистерните се обливат непрекъснато с течен азот, но населеното място беше евакуирано с превантивна цел. 12 души са били извадени от спасителните екипи изпод срутилите се къщи още предиобед, а по разпореждане на премиера в оставка селото се претърсва отново "къща по къща, човек по човек".

В спешното отделение на шуменската болница са постъпили 29 души. Повечето пациенти са със съчетани травми - има пострадали в шоково състояние с обширни изгаряния и фрактури на крайници, на лицеви кости, с множество набити парчета от стъкла, съобщава пред Нова телевизия директорът на здравното заведение д-р Атанас Атанасов.

"Картината е доста тежка. Има няколко души, които са в много тежко състояние", посочва той. БНТ уточнява, че деветима от 29-те са в критично състояние, с опасност за живота. Шестима пострадали, четирима от тях с много тежки изгаряния, са транспортирани за лечение във Варна.

Унищожена е жп гарата, опожарени са и други сгради в селото. Прозорците на много къщи са изпочупени, а някои имоти тлееха часове наред. Местните хора, които са изключително уплашени, разказаха пред медиите, че една от махалите на селото е изгоряла напълно и я няма.

На мястото на инцидента са изпратени 12 пожарни и спасителни екипи от Шумен, Търговище, Варна и Русе. Съсредоточени са и екипи на Бърза помощ.

"Евакуират се всички застрашени хора. Тези, които отказват - принудително. Полицията е решителна", увери още сутринта шефът на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) пред Нова телевизия. По-късно през деня главен комисар Николай Николов обобщи:

"Създавам организация, за да можем да изнесем опасния материал извън населеното място. Насам пътуват специалисти от "Нефтохим Бургас", също и представители на оператора, който транспортира газта, за да можем с автоцистерни да претоварим пропилена. Тук тази информация вече е много рискова, поради което щабът взе решение да помолим хората да напуснат населеното място."

Shumenskoto selo hitrino sled vzrivovete

Временно движението през село Хитрино е ограничено, съобщиха от пресцентъра на агенция "Пътна инфраструктура".

Оттам призоваха шофьорите да се движат с повишено внимание по обходен маршрут от разклон Тимарево-Длъжко-Струйно и да спазват указанията на Пътна полиция.

На място министър-председателят Бойко Борисов коментира:

"Машинистът казва, че след петия вагон му се е откъснала композицията. Прокуратурата е тук. Следователи пътуват и ще разследват причините. Вълната, като е минала, е поразила парка, три реда сгради и буквално ги е избушила. Ще вземем решение, разбира се, ще помогнем на хората, но умрелите не могат да се върнат.

Иначе разрушенията са такива, че с пари могат да се оправят. В момента, в който имаме описани щетите, ще отпуснем пари, ще ги оправим като щета. Говорих с пожарникарите на самите цистерни, обливат в момента, не гасим огъня, защото ако се загаси, стават по-опасни. Въпросът е дали е техническа грешка, дали е превишил скоростта машинистът - той ще разказва."

От моя професионален опит мисля, че няма риск цистерните да горят повече, но едната пропуска полипропилен, той не би трябвало да се взривява, заключи още Борисов.

Кметът на Шумен имал готовност да се приемат хората, които са без жилище.

Новоизбраният президент ген. Румен Радев посети болницата в Шумен, където коментира: "Надявам се, че хората в Хитрино няма да се наложи да живеят две години във фургони."

Източник: Нова телевизия, БНТ, Би Ти Ви, пресцентър МВР