Седем по последни данни са загиналите, в селото пожарникари, спасители и експерти продължават операцията по пренатоварване на 12-те дерайлирали цистерни, а кабинетът в оставка отпусна 10 млн. лева за бедстващите

С решение на Министерския съвет този понеделник, 12 декември, е ден на траур за жертвите от взривилата се цистерна - част от влакова композиция, в село Хитрино, област Шумен. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции днес са свалени наполовина.

Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. По информация от вътрешния министър в оставка Румяна Бъчварова броят им остава седем въпреки информацията от вчера за намерен осми труп под руините на автогарата.

Четирима от общо 29-те пострадали остават в тежко състояние, с опасност за живота, във Военноморска болница и университетската болница "Св. Марина" във Варна.

Шефът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов съобщи, че през нощта са продължили интензивните действия на пожарникари, спасители, експерти и служители от Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), ръководени лично от директора й.

От общо 12 дерайлирали цистерни в деня след взрива е обработена една, с 20 т, а през нощта срещу понеделник 29 души са осъществили с риск за живота си пренатоварването на още четири.

"Предприемаме и действия по премахване на контактната мрежа, която е риск за сегашната ни работа. Ще правим подходи с чакъл, за да могат екипите, крановете и платформите да имат достъп до вагоните", поясни още главният комисар.

Той предупреди, че рискът не е намалял, дори напротив. По думите му изправените цистерни могат да се разтоварят сравнително безопасно, но онези, които са повредени и са в легнало състояние, изискват повече време. Най-голям е рискът от обгазяване.

Виж още: Кой е виновен за трагедията в Хитрино?

От това кога ще бъде обезопасено селото зависи и кога хората ще могат да се завърнат по домовете си и да започнат да възстановяват нанесените щети. По оценка на Кризисния щаб операцията може да отнеме до около 10 дни.

Ден след инцидента местните жители се събраха, за да настояват пред властите да бъдат допуснати до домовете си. Според Кризисния щаб това може да стане с полицейски ескорт, за да бъде занижен рискът от влизане в селото.

Достъпът до Хитрино, където е обявено бедствено положение, е забранен заради операцията по обезопасяване на цистерните. Блокадата няма да бъде вдигната, докато не се гарантира пълната безопасност.

Бойко Борисов благодари на екипите, които работят за пренатоварването на 12-те дерайлирали цистерни. Взети са всички необходими мерки за безопасното преместване на полипропилена от едно място на друго.

Премиерът в оставка напомни, че предприетата операция е изключително опасна, работи се денонощно, процесът е бавен, но няма да се допусне риск за живота на хората, които работят на терен.

Заради по-близкото разстояние от Румъния е осигурена доставката на помпи, компресори и два големи крана, с които да се извърши и придвижването на цистерните от района. В неделя сутринта се състоя и рискова операция за преустановяване излива на газ.

Извършен е щателен оглед по къщите, като е забелязано, че някои от каменните настилки в домовете са нагрети. Те са обработени с пяна от пожарникарите с цел недопускане на други инциденти, информират от МВР.

Министерският съвет се събра в 12 ч. и реши да предостави 10 млн. лв. за преодоляване на последиците от инцидента в Хитрино, като половината от тази сума трябва да постъпят по сметката на общината още днес, за да може кметът с общинския съвет да започнат при първа възможност действията по разчистване, изграждане, възстановяване, реконструкция и ремонти.

По закон много от социалните дейности не са в правомощията на кмета, затова чрез фонд "Социална закрила" с до 5 млн. лв. ще се финансират целеви социални програми за населението на общината. Чрез тези пари хората могат да посрещнат належащи нужди, а на следващ етап ще бъдат възстановени и домовете им.

Смятам, че това е най-бързият начин за преодоляване на последиците от инцидента и възстановяване нормалното функциониране и начина на живот, доколкото е възможно това, коментира министър-председателят в оставка. Средствата се осигуряват чрез преструктуриране на разходи по централния бюджет и отиват директно при пострадалите в Хитрино.

292 семейства вече са получили полагаемата се еднократна помощ в размер 325 лв., днес тези действия продължават, уточни областният управител на Шумен.

Източник: БНТ, пресцентър МВР