ВМРО-ДПМНЕ взема 51 депутатски места в 120-членния македонски парламент, а основните им конкуренти от СДСМ - 49 места

Патово равенство на предсрочните избори в Македония с лека преднина за управляващата консервативна партия ВМРО-ДПМНЕ. След 100% проверени изборни протоколи, партията на Никола Груевски печели по-малко от 2% разлика срещу основния си конкурент - Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ). 

За ВМРО-ДПМНЕ са гласували 38,6% от избирателите, а за Социалдемократическия съюз - 36,69%. Това означава, че в следващия парламент ВМРО ще има 51 депутати, а СДСМ - 49. 

Предсрочните парламентарни избори в съседката ни имаха за цел да сложат край на продължаващата от две години политическа криза. Резултатите до момента обаче дават само въпросителни.

Веднага след изборите обаче и на двете партии да обявят победа. 

Никола Груевски заяви, че неговата партия е победила. "ВМРО-ДПМНЕ е победителят на тези избори. Днес ВМРО-ДПМНЕ спечели, но спечели и Македония", заяви той пред привърженици в Скопие. 

"Благодарим, Македония! На 11 декември отбелязахме десетата поредна изборна победа", заяви Влатко Горчев от ВМРО-ДПМНЕ. ВМРО отбелязват, че имат 20 хил гласа повече от конкурентите и се надяват на разлика от 4-5 депутати спрямо преките си конкуренти.

От СДСМ пък обявиха в нощта на изборите победа и 52 мадната - с един повече от ВМРО-ДПМНЕ. 

"Режимът падна. Целият свят трябва да разбере, че днес пишем история", заяви лидерът на СДСМ Зоран Заев пред симпатизанти, които се събраха пред сградата на правителството в Скопие. Неговата партия печели изборите в по-големите градове като Битоля, Струга, Дойран, Струмица, Куманово, а най-вероятно ще имат повече гласове и в столицата Скопие. 

Сега пред лидерите на ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ стои въпросът за формиране на парламентарно мнозинство и създаване на правителство. За целта е важно кой ще привлече на своя страна представителите на албанските партии.

Дългогодишните съюзници на ВМРО-ДПМНЕ от Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) на етническите албанци ще имат 10 места.
Това е достатъчно, за да постигнат минималното мнозинство от 61 депутати в 120-местния парламент, но само ако ДСИ, който претърпя голяма загуба в сравнение с предишните избори, продължи да има желание да работи с ВМРО-ДПМНЕ.

Източник: БНР, в. "Сега", Дарик