Една от легендите на баскетбола, който се определяше като герой и злодей едновременно, се оттегли триумфално след 20 сезона с фланелката на "Ел Ей лейкърс". Вижте и емоционалната му прощална реч

Коби Брайънт, легендарният номер 24 на "Ел Ей лейкърс", сложи край на спортната си кариера, като отбеляза 60 точки за своя отбор в домакински мач срещу "Юта джаз" в Лос Анджелис.

37-годишният баскетболист е играл само в този клуб в продължение на 20 сезона, през които печели пет титли в Националната баскетболна асоциация на САЩ (NBA). По брой отбелязани точки той се нарежда на трето място в класацията за всички времена в този спорт.

Видео: Коби Брайънт за последно в Мача на звездите

Цената на билетите за финалния му мач достигна на черно до 27 500 долара. Сред публиката, запълнила "Стейпълс център" до краен предел, имаше холивудски звезди, известни рапъри и спортни легенди.

Легендарният играч постигна 23 точки в последната четвърт, като така помогна на отбора да преодолее разликата от 15 точки и да спечели със 101:96. Това беше петият най-резултатен мач в цялата му досегашна кариера.

В обръщение към публиката след края на срещата той коментира, че е "лудост" да приключи с баскетбола при такъв успех.

Бях много, много изморен, но си казах, че трябва да продължа с натиска заради подкрепата на феновете, която беше огромна - и ще запомня най-вече нея, коментира Коби в емоционалната си прощална реч.

В негова чест метростанцията до залата на "Лейкърс" в този 13 април носеше неговото име, а сградата на общината беше осветена в цветовете на тима.

Видео: Коби Брайънт срещу Лионел Меси за втори път

Израснал във Филаделфия, Брайънт влиза в NBA направо от гимназиалната скамейка на 17-годишна възраст и е най-младият играч в баскетболната лига, като излиза срещу "Далас" на възраст 18 години, два месеца и 11 дни, припомня Би Би Си.

Не всички фенове на "Лейкърс" обаче го харесват. Заради тази противоречива слава той си спечелва прозвището HeroVillain ("герой/злодей"), което превръща в своя запазена марка.

"Вие ми дадохте самочувствие да използвам гнева си в положителна насока. Вашите съмнения ми вдъхнаха решителност да докажа, че не сте прави. Бяхте свидетели как страховете ми се трансформират в мощ. Негативизмът ви ме научи да бъда смел. Независимо дали ме приемате като герой или като злодей, знайте, моля ви, че съм вложил всяка емоция, всяко късче страст и всичко, което съм, в това да бъда един от "Лейкърс", написа той през есента в отворено писмо до феновете.

В негова чест "Панини" пуснаха комплект от картички с подбрани лично от него моменти и коментари за всеки от 20-те му сезона в NBA плюс деня на драфта. Те се продават за 49,99 долара, вкл. онлайн и в собствения му сайт.