Си Ен Ен излъчи кадрите с коментар, че надежда за спасяването на над 200 момичета, похитени в Нигерия преди две години, все още има

Си Ен Ен излъчи видеозапис с отвлечените от "Боко Харам" ученички две години по-късно - доказателство, че поне някои от тях са все още живи.

Кадрите, разпространени от нигерийската радикална ислямистка групировка, бяха приети със смесени чувства. Съоснователката на "Трансперънси интернешънъл" Обиагели Езекуесили коментира пред телевизията, че това "доказателство, че са живи" дава основание за надежди, че някой ден момичетата от Чибок ще бъдат спасени.

Новината предизвика вълна от реакции в социалните мрежи с хаштага #BringBackOurGirls, а призив за освобождаването им отправиха и редица знаменитости, сред които първата дама на САЩ Мишел Обама.

276-те девойки бяха отвлечени от държавното средно училище в нигерийската провинция Борно на 14 и 15 април 2014 г. Отговорността беше поета от екстремистката група, базирана в североизточната част на страната.

Някои от похитените момичета успяха да избягат и да опишат случилото се пред форуми на правозащитни организации. На 17 октомври 2014 г. се появиха надежди за освобождаването на 219-те, останали в плен, след сключено примирие между "Боко Харам" и армията, но те се оказаха напразни.

Според сведенията дотук всички, които не принадлежат към мюсюлманското вероизповедание, са били принудени на приемат исляма. Някои са встъпили в насилствени бракове с членове на групировката, други са били продадени в робство. Има данни, че част от тях са транспортирани и в съседни държави като Чад и Камерун.

Наблюдатели отбелязват, че преговорите се затрудняват заради огромния международен отзвук, защото се смята, че ако момичетата бъдат освободени, ще настъпи краят на "Боко Харам".

Поради това групировката ги държи за заложници като свой последен коз - с голяма вероятност да ги избие, ако местонахождението им бъде установено.

Смята се, че "Боко Харам" са причинили повече жертви, отколкото Ислямска държава, отбелязва германският в. "Ди Велт" в обширна публикация, препечатана в "24 часа", която изтъква още, че повечето камикадзета, използвани за атентатите на нигерийските терористи, са деца, а сред тях може да са и някои от отвлечените ученички...