Той изпипа до съвършенство дори собствената си смърт...

Приживе Дейвид Боуи си създаваше различен имидж за всеки нов албум, с което си извоюва славата на най-големия хамелеон в рокмузиката.

Той изпипа до съвършенство дори собствената си смърт. Неговият прощален подарък за феновете беше албумът Blackstar, който излезе на рождения му ден със заглавие, което не се изписваше с букви, а с един-единствен символ - черна петолъчка.

Негови биографи бяха категорични, че макар да бил на смъртно легло в Ню Йорк, се постарал да издъхне в понеделник сутринта, за да могат сънародниците му в Англия първи да узнаят печалната вест... Финалният сингъл Lazarus, пуснат броени дни преди кончината му, започваше със стиха "Погледнете нагоре, аз съм в Рая" - който се превърна в епитафия по първите страници на вестниците.

Таблоидите наблягат на подробности за диагнозата му: рак на панкреаса, който обхванал черния дроб и му докарал шест инфаркта през последната година - и как въпреки това Боуи намерил сили за последната си публична изява на 7 декември: нюйоркската премиера на мюзикъла Lazarus, на който бил съавтор. Най-близките си приятели и сътрудници, които знаели за влошеното му здраве в 18-месечната битка с рака, той накарал да се закълнат, че ще пазят тайната.

Виж още: Дейвид Боуи (1947-2016) в 15 факта и няколко вечни песни

Кариерата му, започнала в края на 60-те, обхвана шест десетилетия. На 66 той оглави класация за най-добре облечените британци в историята, съставена от учени и модни експерти, като получи близо половината гласове. В мотивите за номинацията Боуи бе определен като "творчески гений, който познава добре изкуството и дизайна, изглежда страхотно, винаги е вдъхновявал почитателите си, без да се съобразява с установените норми - качества, тласкащи човечеството към... промяна".

Тогава от лондонския музей "Виктория и Албърт" съставиха първата ретроспективна изложба от богатия му архив - David Bowie is, която включва 300 експоната: ръкописи, оригинални костюми и други модни аксесоари, фотографии, филми, музикални клипове, декори за концертите му и собствените му музикални инструменти.

След Лондон пътуващата експозиция обиколи Торонто, Сао Пауло, Берлин, Чикаго, Париж и Австралия, а от декември 2015 се намира в холандския град Грьонинген, където може да се види до 13 март.

Ето още една видеогалерия, която демонстрира как се е променяла външността му през годините.