На 8 януари британската музикална икона посрещна своя 69-и рожден ден, издаде своя 25-и студиен албум Blackstar и пусна най-новия си клип Lazarus, който се оказа и последен

Дейвид Боуи умря като Леми Килмистър - броени дни след рождения си ден, заобиколен от семейството си, надвит от рака. Новината беше потвърдена от сина му и в социалните медии. Отишъл си спокоен, заобиколен от семейството си, след като в продължение на година и половина проявявал кураж в битката със заболяването.

Виж още: Как стареят рокзвездите (снимки)

През 2013 г. Боуи беше провъзгласен за най-добре облечения британец в историята и се завърна на музикалната сцена с The Next Day (На другия ден). Албумът включваше песни като Where Are We Now? (Къде сме сега?), в чийто текст си припомня своя западноберлински период през 70-те, едноименната The Next Day, екранизирана с участието на Марион Котияр и Гари Олдман, Valentine's Day и Love is Lost.

Новината тогава предизвика сензация, тъй като предишният му албум Reality излезе през 2003 г. и бе последван от турне и участие в рокфестивала на остров Уайт, където той изпълни хита си за "Мот дъ Хупъл" от 1972-ра All The Young Dudes.

На закриването на олимпийските игри в Лондон м.г. под звуците на песента му Fashion дефилираха най-известните британски супермодели, но Боуи не бе на сцената, тъй като след претърпяната сърдечна операция през 2004-та ограничи концертните си изяви и не беше пял на живо от 2006 г. насам, когато участва в благотворителен концерт в Ню Йорк.

Видео: Кавър на Space Oddity стана първият музикален клип, заснет в Космоса

На 8 януари, когато навърши 69, беше премиерата на 25-ия му студиен албум Blackstar, едноименният сингъл от който, придружен от 10-минутен клип, излезе по-рано през есента.

Същият режисьор - Йохан Ренк, подвизавал се на музикалната сцена с артистичното име Стака Бо, - засне и финалното му видео приживе, Lazarus.