Руският президент защити действията си по повод Украйна и присъединяването на Крим към Русия

НАТО и САЩ искаха пълна победа над Съветския съюз. Те искаха да седнат на трона в Европа сами. Но сега те седят там, а ние говорим за всички тези кризи, които иначе нямаше да имаме. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за германския таблоид "Билд".

По думите на Путин НАТО е виновен за продължаващото напрежение с Русия, заради разширяването си в Източна Европа.

Руският президент не пропусна да атакува и позициите на САЩ, които по негови думи продължават да развиват плановете си за система за противоракетна отбрана в Източна Европа, за да парират ядрена атака от Иран, въпреки факта, че е било постигнато споразумение по иранската ядрена програма.

Путин защити позицията на своята страна за Украйна, разширяването на НАТО и Крим, пределяйки санкциите на ЕС като "театър на абсурда".

За санкциите на ЕС, Путин казва, че са намалили наполовина двустранната търговия от 80 млрд. долара през 2005 г. на 40 млрд. долара сега.

Той заяви, че санкциите имат ефект върху руската икономика, но тя постепенно се стабилизира. По негови думи брутният вътрешен продукт на страната е намалял с 3,8% за 2015 г., а инфлацията е близо 12,7%.

Виж още: Експерт: Путин има повече пари и от Бил Гейтс​

"Търговският баланс обаче е все още положителен. За първи път от много години ние изнасяме значително повече стоки с висока добавена стойност и имаме над 300 млрд. долара в златни резерви", отбеляза Владимир Путин.

И все пак той защити действията на Русия и проведения в Крим референдум за отделяне от Украйна и присъединяване към Русия, определяйки го като "демокрация" и "воля на народа".

"Повторното обединение на Крим и Русия е правилно. Западните санкции нямат за цел да помогнат на Украйна, а да отблъснат Русия назад геополитически. Те са глупави и само вредят на двете страни", каза Путин.

Той отхвърля критиките към ролята на Русия в сепаратисткия бунт в източна Украйна, като каза, че споразумението между Киев и проруските бунтовници не се прилага както трябва.

Виж още: 10 неверни твърдения на Путин за Украйна

"Конституционна реформа трябваше да предостави автономия на източна Украйна и трябваше да бъде приета до края на 2015 г. Това не стана, а годината свърши. Това не е грешка на Русия", посочва президентът на Русия.

Запитан дали Русия е правила грешки в миналото, Путин отговоря: "Да, правили сме грешки. Закъсняхме. Ако бяхме представили нашите национални интереси по-ясно от началото, днес светът още щеше да е в равновесие".

"Русия иска да се бори с тероризма заедно с останалата част на света", казва още руският президент и обвинява Запада в изостряне на международните кризи, за които е допринесъл.

"Ние сме изправени пред общи заплахи", казва руският президент и посочва, че има предвид не само тероризма, но и престъпността, трафика на хора, опазването на околната среда и други.

Виж още: 5 причини популярността на Путин да расте​

Запитан за отношенията между Русия и Германия, руският президент отговаря, че двата народа имат добри отношения.

Източник: "Билд", "Дарик"