Филмът "София - 100 години столица на българското кино" припомня емблематични сцени от стари и нови БГ филми

Денят на българското кино през 2016 г. се отбелязва под наслова "София в киното и киното в София". Кулминацията е прожекцията довечера в зала "Люмиер" на НДК на филма "София - 100 години столица на българското кино".

Продукцията е игрална хроника - разходка из емблематични български филми, документирали различните образи на града през времето. Сценарист и режисьор е Явор Веселинов, който застава и пред камерата, заедно с Борис Георгиев.

Идеята е на Жана Караиванова, оператор е Росен Даскалов - Тичъра, художник Тита Димова, а музиката е на Емилиян Гацов - Елби. Продуценти са Галина Тонева и Кирил Кирилов. Продукцията е на "Гала филм" и се осъществява с подкрепа от програма "Култура" на Столичната община и Националния филмов център в копродукция с ARS Digital Studio.

Сюжетът:

Едно осемгодишно момче попада в запуснат, но приказен и мистериозен киносалон. Гледайки филм след филм, то започва да си представя, че е герой в тях - вижда апокалиптична София от "А бяхме млади" и "Дневникът на един луд", размирна София от "Тютюн" и "Немирната птица любов", стара София от "Любимец 13", "Анкета", "Бялата стая", както и София такава, каквато я познаваме сега - в "Цветът на хамелеона", "Източни пиеси", "Тилт"...

100 места в София, където са снимани сцени от легендарни български филми, бяха във фокуса и на миналогодишната кампания "Код Кино", осъществена от "Агитпроп".

Програмата на филмотечното кино "Одеон" в празничния 13 януари също е под мотото "София на кино", с прожекция на комедията "Специалист по всичко" (1962) от 14,45 ч. и няколко документални филма от 16,30:

- "Нашата столица" (1958), реж. Борис Милев и Александър Рупчин, 28’
- "София" (1965), реж. Огнян Данаилов, 24’
- "По улица Раковски" (1970), реж. Константина Гуляшка, 15’
- "София в ракурс" (1978), реж. Димитър Китанов, 11’

От 18 ч. е премиерата на нови четири филма от поредицата "5 минути София" на реж. Михаил Ланджев и Камен Воденичаров.