Едно от новите психологически състояния, които се появиха след навлизането на новите технологии в живота ни

С навлизането на новите технологии в употреба, самият живот се промени. Започнаха да се появяват различни нови психологически състояния, свързани с личните ни смартфони. 

Така например вече имаме понятието номофобията, което описва състоянието на натрапчив страх да не останем без достъп до смартфона си. 

Освен номофобията обаче има и още един масов синдром у потребителите, породен от зависимостта ни от модерните джаджи - синдромът на "фантомното вибриране", пише "Индипендънт". 

Изследване сочи, че девет от десет потребители страдат от този синдром. Той се описва, като непрестанно усещане, че смартфонът им вибрира, докато е в техния джоб. 

Виж още: 12 признака, че сте пристрастени към смартфона си​

Според Робърт Розенберг, философ и асистент-преподавател в Технологичния институт на Джорджия, този феномен се свързва със "заучени от тялото ни навици". 

Трайното държане на смартфона в джобовете, води до усещането, че устройството е "част от тялото". Чувството се сравнява с носенето на очила, при което в един момент, хората забравят, че очилата са на главата им. 
"Когато смартфоните станат част от тялото ни, ние започваме да ги бъркаме с други усещания, като движението на дрехите, или свиването на мускулите. Така се създава погрешното усещане, че смартфонът вибрира", коментира Розенберг. 

"Новите технологии, като цяло водят до това, че хората стават по-напрегнати. Съвременните потребители непрекъснато получават SMS-и, електронни писма, чат-съобщения и т.н., което прави усещането за вибриране много натрапчиво", смята още изследователят. 

Виж още: Луксозни хотели, които лекуват зависимост от интернет​

Направено наскоро медицинско изследване показва, че от 1000 ученици в Южна Корея около 250 могат да бъдат смятани за пристрастени към мобилните си устройства, което започва да става все по-сериозен проблем.