Почивката без телекомуникации, наричана digital detox (цифрова детоксикация), се превръща в пълноценен сегмент на пазара на пътешествия

Все повече хора признават, че стават зависими от своите мобилни устройства и не успяват самостоятелно да се откажат от тях нито у дома, нито на почивка. За тях се появи този вид ваканция, който има за цел да им помогне да се отпуснат от напрежението постоянно да са "на линия". 

На подобни турове започнаха да изпращат служителите си някои големи корпорации, а прогнозите са, че в следващите пет години пазарът ще достигне 150-200 млн. долара приходи.

Profit.bg ни представя една подборка на луксозни хотели, лекуващи зависимостта от интернет:

Echo Valley Ranch&Spa

Къде: Село Клинтън в Британска Колумбия, Канада

Утрото в петзвездното ранчо започва с йога, а как ще протече денят по-нататък, решава самият гост. Хотелът организира "безцифров" уикенд, по време на който почиващите могат да яздят кон, да направят разходка с колело, да идат за риба или на спа. В ранчото няма телевизори, wi-fi и телефони, а вечер всички - собствениците и гостите, сядат около масата, за да споделят впечатленията си от деня.

Westin Dublin

Къде: Дъблин, Ирландия

Едва ли сте си представяли, че можете да избягате от технологиите в центъра на оживена европейска столица, но именно тук бе открит първият хотел от този тип в Европа - Westin Dublin. При регистрацията си гостите предават смартфоните си в сейфа на хотела, след което започват глезотиите: "небесно" легло на десет нива и пет вида възглавници, закуска в леглото, масаж, свещи с аромат на бял чай, настолни игри и пътеводител на Дъблин.

Camp Grounded

Къде: Долина Андерсън, Калифорния, САЩ

Железните правила на този летен лагер за възрастни гласят: никакви истински имена, никакви разговори за работа, възраст, заплата и пропуснати крайни срокове. Без деца. Без цифрови устройства, включително фотоапарат. Без социален статус. Само детски забавления за корекция на възрастните ни амбиции: стрелба с лък, плуване, рисуване, песни около огъня. 

Сейнт Винсент и Гренадини

Къде: Девет острова в архипелага

В карибската страна, простираща се на 32 острова, със зависимостта от телекомуникационните технологии се борят и на държавно ниво. На 9 острова, включително най-големия - Сейнт Винсент, се провежда седемдневно лечение от цифрови зависимости. Преди да заминете, ще ви бъде връчен цял наръчник, по който да се подготвите. В него се включват съвети като "Изгледайте сериалите, които следите, за да не се тормозите по време на почивката", има списък с книги, които си струва да прочетете, докато сте на Карибите, и пр. След като сте готови, можете да се изгубите сред рифовете, джунглите, плажовете, скалистите брегове и в луксозните хотели, където ще изживеете седмица като Робинзон Крузо.

Dhamma Pattana Vipassana Centre

Къде: Село Гораи в Западна Боривали, Индия

Гостите на това място могат да прекарат десет дни в пълна тишина, наблюдавайки какво се случва вътре в тях. Въпреки че посещението е напълно безплатно, режимът е железен: ставане в четири часа, след което два часа медитация, закуска - в шест, следват лекции и различни занимания до 21,30 ч., когато камбаната бие за лягане.

Arawak Beach Inn

Къде: Заливът Айлънд, Ангуила

В малкия хотел на кораловия остров няма нищо необикновено, освен че молят гостите да оставят в сейфа всичките си цифрови устройства. Вместо това можете да вземете под наем автомобил за три дни и екипировка за гмуркане и да обиколите острова. Впрочем на фона на зелените тропици, кристалните води, белите пясъци, омарите на грил и домашния ром до зори под звуците на жива музика, едва ли ще страдате за смартфона си.

Vichy Spa Hôtel Les Célestins

Къде: Виши, Франция

Петзвездният санаториум на известната козметична компания е разположен сред геотермални извори, които са известни от времето на френската Втора империя. Оздравителната програма, която се предлага, включва масажи, пилинг, кални бани и още редица процедури за красота и здраве. Тук има голф игрище, хиподрум, велосипедна алея и се предлага помощ по редица въпроси - от отказване на цигарите до лечение на зависимостта от мобилните устройства.

Eremito, Hotelito Del Alma

Къде: Парано, Умбрия, Италия

Създал хотела си по модела на средновековен манастир, пътешественикът Марчело Мурзили смята, че разкошът в наши дни се състои в това да не се отвличаш с телефонен звън и да умееш да се задоволяваш с малко. За четири години той тръгва от нулата, използвайки само естествени материали и построява обител за романтици като него самия. Тук има монашески килии, а през деня гостите могат да се разхождат из градината, в която има розариум с фонтан. За по-светски настроените посетители работи басейн с джакузи, парна баня, вградена в скалата, а всеки желаещ може да наеме велосипед.

Renaissance Pittsburgh Hotel

Къде: Питсбърг, Пенсилвания

Разкошният дизайнерски хотел в сърцето на града предлага програма "Дзен и изкуството на детоксикацията" за големи семейства, в които родителите обръщат повече внимание на кариерата си, отколкото на дома. Целта е да им се даде максимално време заедно.

Via Yoga Digital Detox Retreat

Къде: Носара, Коста Рика

Насред национален парк, в индуистки храм, се провеждат занимания по йога, водени от гуру. Гостите живеят в екобунгала и в свободното време могат да се отдават на масаж, сърф и неограничена медитация.

Източник: Profit.bg