Сам Рокуел е президентът Джордж Буш-младши, а Стив Карел - министърът на отбраната Доналд Ръмсфелд, в биографичния филм за Дик Чейни Vice, за който бившият Батман е качил близо 20 кг

Крисчън Бейл често е подлагал тялото си на екстремни изпитания, за да влезе в някоя роля. За "Машинистът" (2004) сваля над 25 кг, веднага след това натрупва солидна мускулна маса за "Батман в началото"... Но сегашната му трансформация в Дик Чейни е най-предизвикателната за 44-годишния британски актьор. 

В биографичния филм Vice ("вице", но букв. и "зло"), определян като драматична комедия, той играе вицепрезидента на САЩ през двата мандата на Джордж Буш-младши, 2001-2009 г. За целта лауреатът на "Оскар" за "Боецът" (2010) е качил над 20 кг, а във фитнеса е работил за по-дебел врат.

Стремежът му, по неговите собствени думи, бил просто да осигури "бяло платно, върху което невероятните гримьори и фризьори на снимачната площадка да пресъздадат различните възрасти на Чейни". Процесът на трансформация включвал всекидневно бръснене на главата, изрусяване и скубене на веждите.

В самия Буш-младши се превъплъщава тазгодишният носител на "Оскар" за поддържаща мъжка роля Сам Рокуел ("Три билборда извън града"). Други важни фигури в американската администрация в този период са министърът на отбраната Доналд Ръмсфелд (Стив Карел) и държавният секретар Колин Пауъл (Тайлър Пери).

Ейми Адамс, с която Бейл си е партнирал в "Американска схема", играе съпругата на героя му, Лин Чейни, а Бил Пулман - неговия предшественик Нелсън Рокфелер, вицепрезидент при Джералд Форд (1974-77).

Чейни започва политическата си кариера в Белия дом още при президентите Никсън и Форд, като се издига до шеф на кабинета, а в края на 70-те, едва 37-годишен, вече е получил първия от общо петте си инфаркта.

Следващото десетилетие прекарва като конгресмен в Камарата на представителите, а президентът Джордж Буш-старши го прави министър на отбраната - пост, който заема по време на операция "Пустинна буря" (1991), предизвикана от инвазията на Ирак в Кувейт. 

Победата на демократа Бил Клинтън го оставя без работа и през втората половина на 90-те Чейни ръководи компанията "Халибъртън", която след войната в Ирак през 2004-та нашумява с печеленето на многомилионни обществени поръчки, свързани с американското присъствие в Близкия изток. 

Когато е на прага на 60-те, през 2000 г., синът на Буш-старши го кани за свой вице в кампанията за президентските избори - и именно с този ключов момент започва първият трейлър за "Вице"... 

С анонса "Открийте неразказания действителен случай, който промени хода на историята" филмът излиза по кината в САЩ по Коледа и се цели в сезона на наградите, като има всички шансове да повтори успеха на Гари Олдман с "Най-мрачният час" от предишната кампания.

Режисьор е експертът в комедийния жанр Адам Маккей, спечелил "Оскар" като съсценарист на "Големият залог" (2015), където също участват Бейл и Карел.

В речта си на церемонията той предупреди американците да следят големите пари в политиката и на избори да не гласуват за кандидати, които приемат дарения от големи банки, петролни фирми и ексцентрични милиардери.

Интереса си към личността на Чейни Маккей обяснява със значението на тогавашните събития за настоящия политически климат: "През тези осем години се случиха доста шантави неща, а Дик Чейни е важна част от пъзела, който обяснява как сме стигнали дотук - с Доналд Тръмп начело и такова състояние на света. Чейни е в центъра на нещата. Той беше един от най-влиятелните лидери в американската история и тихомълком упражни върху развоя на света по-голям ефект от когото и да било."

 

Rumsfeld Bush Cheney.jpg
От ляво на дясно: министърът на отбраната Доналд Ръмсфелд се шегува с президента Джордж У. Буш и вицепрезидента Дик Чейни по време на своя прощален парад в Пентагона, 15 декември 2006 г. Снимка: Cherie A. Thurlby, Министерство на отбраната на САЩ