Режисьорът на "Големият залог" предупреди американците да не гласуват на избори за кандидати, които приемат дарения от големи банки, петролни фирми и ексцентрични милиардери

В годината на президентските избори нямаше как "Оскарите" да минат без политическо послание - което дойде от режисьора на "Големият залог" Адам Маккей, спечелил статуетката като съавтор на адаптирания сценарий за филма.

Виж още: Журналистите надвиха траперите, но "Лудият Макс 4" взе най-много "Оскари"

Той благодари на киностудията "Парамаунт", задето са поели риска да заснемат филм за "финансовата езотерика и вярващите в нея". От сцената на "Долби тиътър" той обаче отправи и предупреждение към избирателите:

"Ако не искате големите пари да контролират правителството, не гласувайте за кандидати, които приемат пари от големите банки, нефтените гиганти или ексцентрични милиардери."

Коментарът му бе изтълкуван от медиите зад Океана като заяждане с Хилари Клинтън. Бившата първа дама е приела от банки и финансови институции над 20 млн. долара като дарения за кампанията си и лекторски хонорари, предизвиквайки у избирателите си опасения, че това я сближава с тези среди, обяснява "Холивуд рипортър".

В събота тя спечели категорична победа срещу опонента си Бърни Сандърс на първичния вот в щата Южна Каролина.

Под "ексцентрични милиардери" пък вероятно се имат предвид спонсори като индустриалистите Чарлз и Дейвид Кох, шефовете на Las Vegas Sands Corp. Шелдън Аделсън и Кен Лангон от Home Depot.

По-късно зад кулисите Маккей отрече да има предвид конкретен кандидат и отбеляза, че филмът му е еднакво близък и левицата, и до десницата, като се ползва с подкрепата и на Бърни Сандърс, и на Бил О'Райли. 

"Нека големите пари бъдат като Алената буква, която да открои кои кандидати ги приемат. Нямам нищо конкретно предвид, но просто ви съветвам да се разтърсите в "Гугъл". За да видите с какви средства се финансират кандидатите - и чия кауза ще подкрепят, след като са били избрани с пари от банките, нефта и ексцентрични милиардери", уточни той.

Виж още: В снимки: 10 емоционални момента от наградите "Оскар"