Дефицитът се наблюдава най-вече при професионални направления, които се изучават в професионалните гимназии

Недостигът на квалифицирани работници вече се наблюдава в 200 професии. Това са 40% от професионалните направления, които се изучават в професионалните гимназии в България. Това показват данни на Българската стопанска камара, представени от експерта Томчо Томов, пише в. "24 часа".

Дефицитът е критичен при автосервизни специалисти, специалисти в туризма, специалисти електроника, автоматизация, компютърна и комуникационна техника, специалисти в търговията, земеделието, енергетиката, строителството, хранително - вкусовата, химическата и металургичната промишленост, посочи Томов.

Остър недостиг на квалифицирана работна ръка има в ключови за развитието на промишлеността професии като техници, технолози, монтьори, механици, монтажници, стругари, заварчици, кранисти, шофьори и други, допълни експертът на стопанската камара. Бизнесът търси още и кадри със средно образование за продавачи, готвачи, сервитьори, бармани, фризьори, козметици, а в следващите години все повече ще се засилва търсенето и на оператори на машини, шивачи, работници в хранителната индустрия и дървопреработването, показва проучване на пазара на труда на БСК.

Виж още: На пазара на труда се търсят стругари, шлосери и заварчици​

В същото време обаче все повече намаляват учениците, които учат в професионалните гимназии и биха могли да заемат тези работни места. Според данните на Томов, които са от проучване за дуалното образование, което обхваща 300 професионални училища, учебните заведения просто не могат да формират прием на достатъчно деца. 

Заради това и в последните 10 години учениците в професионалните училища са намалели с 25%. А в същото време 70% от завършващите средно образование нямат никаква професионална квалификация.

Допълнително и приемът на ученици в различните учебни заведения за средно образование не е обвързан с потребностите от квалифицирана работна ръка. Причината е, че липсва система за прогнозиране на потребностите, обясни Томчо Томов.

Професионалното образование е типичен пример за бягство на млади учители от системата. Преди няколко години те бяха 37%, сега са 7% и тази тенденция се задълбочава, заяви експертът на стопанската камара.

Виж още: До 2025 г. в България ще има остър недостиг на работна ръка​

Паралелно с липсата на достатъчно обучени в професионални направления млади хора, бизнесът се сблъсква и с общото намаляване на работната ръка заради негативните демографски тенденции, посочи още Томов. Всяка година работната сила намалява с 35 хил. души и за последните 14 години хората в трудоспособна възраст са намалели с около 400 хил. души, или повече от 8%. Това се дължи както на застаряването на населението и отрицателния естествен прираст, така и на емиграцията. 

Всяка година страната се напуска от около 27 хил. младежи. 70% от завършващите средно образование пък планират да мигрират, главно извън България.

В същото време в страната има около 700 хил. души, които нито учат, нито работят. Над 250 хиляди от тях са младежи.

Виж още: В София взимат два пъти по-големи заплати, отколкото във Видин​

Източник: "24 часа"