В момента масово се търсят хора със средно образование, които добре владеят някоя професия

Трудовият пазар има голяма огромна нужда от заварчици, автомонтьори и стругари. Това показват данни на социалното министерство относно търсенето и предлагането на заетост. 

Търсят се кадри със средно образование и професия в ръцете

"Няма съответствие между свободните работни места и квалификацията. Търсят се кадри със средно образование, които добре владеят някоя професия и могат да работят", коментира пред Нова телевизия социалният министър Ивайло Калфин.

Същевременно заплатите при заварчиците варират между 1200 лв. и 1500 лв., или приблизително двойно на средната работна заплата в страната. 

Според социалния минитър недостигът на този вид кадри ще бъде решен с въвеждането на дуалната система в образованието, която да комбинира теорията с практиката.

Така ученици в професионални гимназии трябва да могат да започват работа по специалността си още докато се обучават. По този начин след завършване на училище, те ще стаж и нужния опит, за да започнат работа.

Виж още: До 2025 г. в България ще има остър недостиг на работна ръка

Облекчаваме наемането и на чужденци

Калфин подчерта още, че липсата на висококвалифицирани кадри пък социалното министерство ще бори с промени в Наредба за наемане на чужденци от трети страни, като основната цел е да се облекчи режимът на издаване на "сини карти", нужни при наемане на специалисти, извън държави от ЕС. 

Предвижда се всяка година социалният министър да изготвя списък на професиите за които работодателите не могат да намерят кадри. Ще отпадне и пазарният тест, при който фирмите трябва да докажат в срок между 15 и 30 дни, че трябва да наемат чужденци, защото у нас няма достатъчно квалифицирани кадри. 

"За да дойде чужденец, той трябва да взема три пъти над средната заплата и да има висше образование в този сектор", уточни Калфин. 

На фона на това министърът отчете застой на възнагражденията у нас.

"Дори когато върви икономиката, работните заплати не са най-бързо растящите. Бизнесът разчита на ниското заплащане на труда като фактор, който помага да си продава по-добре продукцията", заяви още Калфин.

Не изоставайте в информацията - следете Bulevard.bg и в публичния чат във Viber

Източник: Нова телевизия, "Монитор"