След като Бойко Борисов "взриви" социалната мрежа с вълкодава Чарли, в. "Стандарт" разказва за домашните любимци и на други политици: котки, паяци, чинчили, кучета от различни породи

Красавецът Чарли на премиера Бойко Борисов предизвика истински фурор във "Фейсбук" и вече дни наред е най-обсъжданото куче на жълтите павета и в интернет.

"Казва се Чарли - кавказки вълкодав. От бебе е при мен. Вече стана голям", написа Борисов в нощта срещу вторник под култовата снимка. За седмица фотото събра близо 100 хил. харесвания в социалната мрежа, а под статуса на премиера хората започнаха да публикуват снимки и на своите питомци.

Nie-Jenite.bg: Любимецът на Бойко не е кучка!

По този повод в. "Стандарт" прави бърз преглед във "Фейсбук" профилите на политиците и констатира, че голяма част от родните управници имат домашни любимци. (Добро утро!) Шефката на комисията по образование Милена Дамянова (ГЕРБ) е известна с минипудела, който семейството й гледа от години. Дребосъкът е любвеобилен и може да играе непрекъснато. Но за сметка на това носи президентското име Роналд Рейгън.

Фотогалерия: ВИП кучета

Соцфурията Корнелия Нинова гледа кавказка овчарка. 8-годишният Роско се прочу покрай наводненията в Мизия, когато заедно с депутатката претърсваше залетите от пороя къщи. Цяла нощ чувахме как се срутват домовете на хората, а Роско тръгна с доброволците да издирва дали има пострадали, сподели тогава Нинова пред вестника.

Като по-млад и Радан Кънев гледал кучета. Имал е сетер и две немски овчарки. Времето обаче не му достига и сега за глъчката в дома се грижи 6-годишният му син.

Зам.-председателят на ПГ на Реформаторския блок Борислав Миланов е горд собственик на хъски. Марк е само на осем месеца и живее в семейството на депутата от началото на годината. Синеокият красавец пази двора на стопанина си, а от жегите го спасява по-хладният климат в Драгалевци.

Марк е енергичен и весел, но белите му се прощават - често стопаните трябва да откриват вещите си в колибката му, а той вече е унищожил много от обувките на фамилията. Обича също да ръфа и метли.

Хъски притежава и политическият противник на реформатора - социалистът Румен Гечев. Неговият любимец Вихър е на година и половина. Синеок, умен и невероятен приятел, не пести суперлативи топфинансистът на червените. И неговият най-голям враг са жегите.

Депутатът от ДПС Дурхан Мустафа също отскоро се е сдобил с четирикрак другар. Породистият курцхаар Диррк фон Ветрински, както личи и от аристократичната добавка към името му, обитава родния дом на народния избраник едва от десетина дни. Той е на три години и до този момент се е обучавал. Породата му е специализирана в лова на птици. Дирк е с елитно родословие, самият той има много награди от киноложки изложби.

Депутатът от РБ Гроздан Караджов обаче "залага" на котки. Той има четири котарака - всичките с драматична съдба. Най-отдавна в къщата му е Кайзер, грижите за когото поел, след като дъщеря му заминала да учи в САЩ. 3-годишният днес Китълс бил спасен, когато едва тримесечен бил нападнат от глутница кучета. 2-годишният Брошко сам скочил в колата на съпругата му и нямало как да го изхвърлят отново на улицата. Владко е най-новото попълнение. Котаракът на годинка е в цвят капучино и бил намерен свит пред вратата.

Депутатът от ГЕРБ Антон Долапчиев е любител на тарантулите. Отглеждал е няколко вида от огромните паяци, сега се грижи за женска гинекулата. Тази тарантула е сред рекордьорите по размери - може да достигне до 22 см, но тази в дома му в родния Ловеч е "едва" 18-сантиметрова. Когато взел Стели, тя била под 2 см, а сега, осем години по-късно, показва, че е подгонила рекорда.

"Тарантулата е възможно най-подходящото животно за домашен любимец. Храни се рядко - веднъж-два пъти месечно, не вдига шум, не цапа, не трябва да го разхождаш, може да го оставяш дълго време, без да го наглеждаш", хвали паяка си Долапчиев. Хранят се с насекоми - предимно щурци, скакалци, мухи.

Безспорно челното място сред любителите на животни заема депутатът от Патриотичния фронт Искрен Веселинов, председател на Комисията за контрол на КЕВР. Имението му в русенското село Червена вода прилича на минизоопарк. Там живеят каракачанка, хъски, заек, двойки котки, японски кокошки, костенурки и чинчили. Общото между тях е, че носят предимно имена на литературни герои. Екзотичните чинчили например се казват Томи и Аника - като приятелите на Пипи Дългото чорапче.

По Великден бъдещият омбудсман Мая Манолова сподели във "Фейсбук" свой портрет с кошнички боядисани яйца и йоркширския териер Йорки. Мъникът, за когото се грижи основно дъщеря й, е 4-годишен и следва фамилията дори на морето. За радост на семейството той обичал да се вози в автомобил и мирувал по пътя за плажа.

Източник: в. Стандарт