Всяка държава, приела бежанци ще получава по 6000 евро годишна издръжка за всеки един имигрант

България ще трябва да приеме поне още 1600 бежанци освен 500-те, за които даде съгласие през юли. 

ЕК предлага днес пред Европейския парламент нова схема за приемане на поне 120 хил. бежанци, които се намират в Италия (15 000), Гърция (50 400) и Унгария (54 000). Делът на България ще бъде 1.3% от получаващите статут на бежанци в Европа, показват данни, цитирани от "Оупън Юръп". 

Вчера френският вестник "Монд" излезе с материал, според който на България се падат още 1500 имигранти, като изчисленията на изданието показваха, че на 10 хил. местни жители се падат по двама мигранти.  

От публикацията на "Монд" става ясно още, че бежанците, които са пристигнали до този момент в Италия, Гърция и Унгария, и предстои да бъдат разселени в други държави от ЕС, няма да имат правото да пътуват в Шенгенското пространство. 

Германия, Франция и Испания ще понесат основната тежест, като общо ще приемат близо 60% от всички новопристигнали. Германия ще приюти поне 26.2% (31 443 души), 20% (25031 души) ще отидат във Франция и 12.4% (14 931 души) в Испания. 

Виж още: "Монд": Бежанците превземат България като крепост

Разпределените между държавите бежанци няма да могат да пътуват в Шенгенското пространство, съобщи вчера говорителят на Европейската комисия Наташа Берто, като допълни, че те няма да имат право на глас в това къде да бъдат разпределени. 

Планът предвижда ЕК да отпуска по 6000 евро годишно за издръжката на всеки един бежанец, приет от дадена държава. С получените документи бежанците ще имат право да пребивават само в приемащата държава, както и да получават социални придобивки. 

Забранено ще им бъде пътуването в чужбина. Ако бежанец бъде открит в различна държава, той ще бъде върнат в приелата го страна спрямо Дъблинските регламенти. Семействата на вече получилите статут ще имат право да дойдат законно при тях. 

Не изоставайте в информацията - следете Bulevard.bg и в публичния чат във Viber

Източник: "Монд", в. Сега, "Оупън Юръп"