Френското издание посвещава обширен материал за влизащите в България бежанци

Често през ноща се появяват сенки от гъстите гори или от полетата с рапица. Изгубени в тази област по границите на Европейския съюз, силуетите се лутат по стръмните пътеки и се препъват в изкопаните от реките ровове. В Югозападна България, близо до границата с Турция, теренът е труднопроходим, но благоприятен за нелегално влизане в страната.

Така започва пространният репортаж на френският в. "Монд", посветен на незаконните мигранти, влизащи в България. Материалът е разделен на три части - "Българската крепост", посветена на влизането на имиграните в страната, "Одисея в призрачната зона", описващ пътят и преживяванията им след влизането в България и "Чакането на "Военна рампа"", което разглежда престоят на чужденците в бежанския лагер "Военна рампа".

От 2007 г. насам мигрантите са все по-склонни да влизат в ЕС през тази "малка врата". През 2013 г. страната беше завладяна от наплива на над 11 хил. души, преминали през дългата 259 км. южна граница на страната. По-голямата част от мигрантите са сирийски кюрди, които са преминали първо през Турция.

Срещу незаконните мигранти българските власти издигнаха телена стена. Многобройни са мигрантите, които преминават българската сухопътна граница, входната врата на Европа, посочва изданието.

През 2015 г. 5486 чужденци, повечето от които сирийци, са влезли в най-бедната страна на ЕС. Това е три пъти повече в сравнение със същия период на миналата година. Половината от тези хора са дошли нелегално, въпреки наличието на ограда от бодлива тел с дължина 30 километра, която препречва част от границата с Турция. Властите на България предвиждат да удължат антимигрантската ограда с 130 километра, за да "контролират" влизанията на незаконни мигранти.

Виж още: Строим нови огради по границата

В пространния материал са представени разкази на мигранти, успели да влязат от Турция в България, като тяхното проникване е сравнено с превземане на крепост. Белязана от този миграционен натиск, най-бедната страна в ЕС се барикадира все повече и повече. През 2014 г. тя получи 15 милиона евро от ЕС за защита на границите и те ще бъдат отчасти използвани за разполагането на камери по цялата дължина на границата с Турция, а стената ще бъде удължена от юни.

В репортажа се цитира Пламен Динев, който е част от полицаите, охраняващи границата. Пред в. "Монд" той разказва, че за удължаване на телената стена ще бъдат използвани най-високите и най-трудни за преодоляване телени заграждения. Сметката може да излезе 46 милиона евро, но България ще има една от най-добре охраняваните граници, посочва Пламен.

Според организации като Агенцията за бежанците към ООН тази телена стена увеличава риска за мигрантите, принудени да плащат по-скъпо на трафикантите, за да поемат по други опасни пътища, казва Борис Чеширков, говорител на представителството на агенцията за България, цитиран от в. "Монд".

В репортажа се допълва, че от другата страна турските военни са критично настроени към оградата. Самият полицай Пламен Динев признава, че темата за оградата е деликатна, посочва изданието.

Виж още: Нюзуик: България върна желязната завеса

В репортажа се изброяват селата, в които в България се озовават мигрантите, след като са успели да влязат нелегално в страната. Жители на тези села също свидетелстват в репортажа.

Припомня се и къде се настаняват мигрантите в България, както и по колко хиляди евро са платили те на трафикантите, за да проникнат в страната. Цените са между 2000 и 3000 евро, а за достигане до други страни в Европа са между 5000 и 6000 евро, посочва изданието, позовавайки се на разкази на мигранти.

На няколко километра от новата преграда други телени огради ръждясват насред пущинака. Това са останките от Желязната завеса на Студената война, която преди 25 години изолираше комунистическия свят от Западна Европа, посочва изданието.

В репортажа "Монд" хвърля поглед и върху живота на мигрантите в лагера Военна рампа.

Източник: "Льо Монд", "Дарик"