Проверка е засякла общо 500 случая на ученици, които така и не са стъпвали в училище, но държавата плаща за тях

Общо 500 случая на ученици фантоми, записани в училище са били установени след проверки на регионалните инспекторати по образованието и министерството. 

Чрез тях училищата са точели държавни пари. Това са фиктивно записани ученици, които реално обаче не посещават даденото училище. Така се получава държавна субсидия за тях, но реално парите отиват за друго.

Проверени са и още пет сигнала за нередности, които са установили, че пет директори на учебни заведения в страната също водили ученици, че се обучават редовно, а в същото време те от дълго време не са стъпвали в училището.

Като мярка срещу източването на държавни пари и за да се прекрати схемата, просветните експерти ще се срещнат с представители на МВР и Министерството на правосъдието, за да се затегне контролът.

Виж още: Половината учители свързват двата края с втора работа

"Има предложение към министъра за административни наказания на директорите, в чиито училища са констатирани такива нарушения. Тези ученици са наистина ученици. Въпросът е до колко коректно е било поведението на училището, след като един ученик трайно не е посещавал училище, той да продължава да се води като ученик на съответното училище", каза Ваня Кастрева, зам.-министър на образованието и науката. 

Не изоставайте в информацията - следете Bulevard.bg и в публичния чат във Viber

Източник: Нова телевизия