Астрономическата пролет идва на 20 март в 6,30 ч.

Средната месечна температура през март се очаква да бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е между 5 и 7 градуса, по Черноморието и в Южна България между 6 и 9 градуса, а в планините - между -7 и -2.

Месечната сума на валежите ще бъде по-висока от нормата, която в равнините е между 40 и 60 л/кв.м, а в планините - 60 до 100 л/кв.м. Най-ниските температури през март ще са между -7 и -2 градуса, а най-високите - между 20 и 25.

Месецът започва с топло, но променливо време, със значителна облачност и на места в страната - дъжд. В празничните дни от 3 до 5 март отново се очакват валежи от дъжд, на места значителни. Температурите ще се понижат и на места в Предбалкана и по високите полета дъждът ще преминава в сняг. През втората половина от десетдневието температурите ще се повишат, а към края му на много места отново ще има валежи.

През първата половина от второто десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще е повишена. Времето ще бъде предимно облачно, с валежи от дъжд. С понижението на температурите в Предбалкана и по високите полета дъждът ще преминава в сняг. През втората половина от периода ще настъпи относително повишение на температурите. Вероятност за валежи има около 18 март.

И през третото десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще остане повишена. Често ще има превалявания, предимно от дъжд. Относително по-топло ще бъде в средата на периода, а в края на месеца отново температурите ще се понижат.

В началото на месеца Слънцето изгрява в 7,02 ч. и залязва в 18,16 ч., а продължителността на деня е 11 часа и 14 минути. В края на месеца Слънцето ще изгрява в 7,10 часа и вече ще залязва в 19,52 часа, а денят нараства до 12 часа и 42 минути.

Фазите на Луната през месеца са:
2 март - последна четвърт,
9 март - новолуние,
15 март - първа четвърт,
23 март - пълнолуние,
31 март - последна четвърт.

През март се осъществява преходът от зимата към пролетта, припомнят синоптици от НИМХ при БАН пред агенция "Фокус". По-голямата подължителност на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление. Средно в равнините три-четири дни вали сняг.

Март е месец, характерен с големи аномалии и резки промени на времето. В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух температурите стават почти летни - около и над 30.

Източник: Focus-news.net / НИМХ при БАН