В Африка днес живеят 1,3 млрд. души, а през 2050 г. ще са двойно повече. Експерти прогнозират, че през следващите 32 години в Европа ще се заселят между 150 и 200 млн. африканци. Това развитие ще създаде сериозни проблеми, предупреждава "Дойче веле"

На африканския континент в момента живеят близо 1,4 млрд. души, а след 32 години броят им почти ще се удвои. Ако този демографски ръст не е съпроводен с бърз икономически растеж, бедността ще се разпространи като епидемия в цяла Африка.

Според последното проучване на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, цитирано от "Дойче веле", през 2050 г. близо 40% от крайно бездните хора в света ще живеят в две африкански държави: Нигерия и Конго. Днес населението на Нигерия наброява 190 млн., а всяка нигерийка ражда средно по пет деца. Очаква се през 2040 г. там да живеят 400 млн. души. В Конго понастоящем живеят около 80 млн. души, а до две десетилетия населението там ще достигне 200 млн.

През 2050 г.: 2,5 млрд. африканци и 450 млн. западноевропейци

На този фон известният познавач на Африка Стивън Смит, преподавател в университета "Дюк" в САЩ, шокира европейската общественост с една прогноза: през 2050 г. в Европа ще са се преселили между 150 и 200 млн. африканци.

Виж още: Кои ще са градовете с най-голямо население през 2100 г.

Тези дни в Германия излиза неговата книга "Към Европа! Младата Африка на път към Стария континент", която лично френският президент Еманюел Макрон обяви за ключово четиво. Пред германския седмичник "Ди Цайт" 61-годишният учен казва:

"На Германия й е трудно да се погрижи дори за мигрантите, които вече са тук. Същото важи и за Франция. От всичко това печелят политиците популисти. И никой не мисли за онова, което ни очаква в бъдеще."

Стивън Смит твърди, че през 2050 г. числеността на африканците ще достигне 2,5 млрд.: "Това ще бъде много младо население - 2/3 от хората ще са на възраст под 30 години. А броят на западноевропейците към този момент ще се е свил до 450 млн. Тези голи числа вече предполагат, че миграционният натиск ще бъде чудовищен", казва авторът пред германското издание.

Виж още: Кои ще са 10-те най-големи града в света през 2050 г.

Той признава, че за него като американец е голяма изненада, че европейците игнорират демографското развитие:

"Всеки, който прекара известно време в Африка, може ясно да го разпознае. И днес 40% от африканците са под 15-годишна възраст. Трябва да обмислим последствията от това. (…) Традиционната Африка вече я няма, днешните млади хора там изобщо вече не зачитат ценностите и правилата от миналото. Днес техните идеали идват от външния свят, чрез сателитната телевизия и интернет. В Африка е във възход една средна класа, която днес наброява около 150 млн., а след 30 години ще бъде четири пъти по-многочислена. И тази средна класа ще стори онова, което - при сходни обстоятелства - би сторил всеки на нейно място: ще се изсели."

Една задача, която няма решение

Стивън Смит припомня, че когато през XIX1 век в Европа икономическият растеж изостана от демографския, близо 60 млн. европейци се изселиха в САЩ. Според него не е вярно това, че днес африканците бягат от родните си страни заради мизерията.

"Всъщност риска да тръгнат към Европа поемат само онези, които са в по-добра позиция. Те са най-смелите в рамките на едно гигантско африканско преселение, което започва в селата, води към най-близкия град, оттам към столицата, след това към регионалната метрополия, а накрая - към Европа. (…) На фона на демографската експлозия дори най-почтеното африканско правителство не би било в състояние да построи достатъчно пътища, училища и болници, за да бъде в крак с ръста на населението. Уравновесяването на постоколониална Африка е задача, която няма решение", убеден е експертът.

Проучването на фондацията "Бил и Мелинда Гейтс" за ръста на африканското население също стига до тревожни изводи. Неговите автори препоръчват по-сериозни мерки за ограничаване на раждаемостта.

Източник: Българската редакция на "Дойче веле"