Европейската футболна централа не призна дружеството на Гриша Ганчев за официален наследник на автентичния ЦСКА

ЦСКА няма да може да играе европейските клубни турнири през следващия сезон. Това стана ясно след отговора, който УЕФА е изпратила на БФС по въпроса дали може да се направи изключение за клуба с мажоритарен собственик Гриша Ганчев.  

В отговора на Съюза на европейските футболни асоциации става ясно, че клубът на Гриша Ганчев не е признат за наследник на автентичния ЦСКА и така се налага правилото, че един отбор няма право на участие в евротурнирите в първите 3 години от създаването си. Това означава, че въпреки усилията на БФС, "червените" няма да могат да се състезават в Европа още две години.

Виж още: УЕФА: ЦСКА-София е напълно нов отбор и няма да играе в евротурнирите

Ето какво гласи писмото от УЕФА:

"УЕФА реши да отхвърли искането за изключение, отправено от Българския футболен съюз (БФС) във връзка с допустимостта на ПФК ЦСКА-София да участва в състезанията си.

Това решение е взето в съответствие с член 12, параграфи 2 и 3 (Определяне на кандидата за лиценз и правило от три години) на Управителния орган на УЕФА за клубните лицензи и финансовите правила за честна игра (CL & FFP).   Българската футболна асоциация(БФС), чрез своя президент Борислав Михайлов, подаде заявление за изключение от УЕФА на 12 май 2017 г. и полага всички усилия да сътрудничи и да убеди организацията, че това искане е основателно.

Въпреки това, след внимателна преценка, УЕФА стигна до заключението, че ПФК ЦСКА-София, след промените в правната си структура през юни 2016 г., е в противоречие с член 12 от CL & FFP и "тригодишното правило".  

В резултат на това ПФК "ЦСКА-София" може да не кандидатства за лиценз на УЕФА за клубни състезания на УЕФА за следващите два сезона (2017/18 и 2018/19)."

Това на практика означава, че отборът на "Левски" трябва да вземе участие в Лига Европа, без да се налага да играе бараж срещу "Верея", както е по правилника на българското първенство (третият от първата половина на шампионата играе бараж с първия от втората половина), тъй като "Левски" заема мястото на ЦСКА.

Така съперникът на "Верея" в баражите ще е четвъртият в класирането, като към момента за позицията се борят "Дунав" (Русе) и "Локомотив" (Пловдив).