Безработицата у нас намалява, но без заетостта в страната да расте

Българите остават най-ниско платените в целия Европейски съюз (ЕС), като тази тенденция няма изгледи да се промени, нито в краткосрочен, нито в средносрочен план.

Това заяви пред БНР доц. Виктор Йоцов, ръководител на проекта за годишния доклад за икономиката на страната, направен от Института за икономически изследвания при БАН.

"През последните три години отчитаме отрицателна инфлация, но ценови промени в голям мащаб не се очакват. Предвижда се обаче повишаване на акциза при някои стоки заради очакваното увеличаване на цената на енергоресурсите, особено на газа. Очаква се леко ускоряване на инфлацията - от 1 до 2% на годишна база, което е по-скоро връщане към нормалните нива, отколкото притеснително", коментира експертът.

"Банковата система е в добро състояние. Тази година дори се отчита засилване на печалбата на банките, което означава, че те са излезли от този стрес тест за тях. Не очакваме проблеми", допълва доц. Йоцов.

Според него при пазара на труда има разнопосочни тенденции. "Безработицата намалява, но за съжаление заетостта не нарасна през изминалата година. Този феномен може да се обясни с миграционните потоци", обяснява доцентът.  

"Безработицата намалява, тъй като все още хора напускат страната и отиват да търсят работа на други места. В момента нивата са от порядъка на 6-7%, което е под средното за Европа, нашият прогнозен хоризонт е до 2019 г. и очакваме стабилизиране на безработицата на нива около 6%, което е близко до естественото ниво на безработица за нашата икономика", заяви Йоцов.

Повишаване на нивата на доходите от 8-9% в номинално изражение, прогнозират още от Института за икономически изследвания.

"Въпреки това оставаме с най-ниските доходи в общността", обобщава експертът.

Според данните на НАП към края на миналата година работещите у нас на пълен 8-часов ден, които се осигуряват на минимална заплата от 420 лв., са близо 63 хил. 

Източник: БНР