Благодарение на чаровния хулиган Антъни Бурдейн всички знаем, че не бива да поръчваме риба в понеделник или "специалитет на готвача" от неясен тип, вероятно приготвен от остатъци от други блюда

Ресторантите са бизнес предприятия, като всички други. Те се стремят да ограничат до минимум изхвърлянето на продукти.

Виж още: Какви храни не яде експерт по хранителните натравяния

В името на тази цел, понякога се правят компромиси със свежестта и качеството на продуктите, но тук ще ви покажем някои от "мръсните малки тайни", споделени от самите готвачи.

Добре изпечен стек

В ресторантите обикновено питат как искате пържолата си. Вариантите са три: rare (недопечена), medium (средно изпечена) или well-done (добре изпечена).

Въпрос на вкус е, но ако поръчате well-done, има опасност да ви пробутат някое по-старо парче месо, което няма търговски вид, а съвестното изпичане маскира това.

Stek v chiniya

Суши със сьомга

Според готвача Ханк Скрамптън по-добре е да избягвате сьомгата от суши менюто, тъй като тя се явява благоприятна среда за развитие на паразити.

Всъщност няма основание за паника - в повечето случаи филето е минало през замразяване, преди да се предложи на клиентите, и това е добра новина - замразяването убива паразитите. Проблемът е, че цената е като за току-що уловена сьомга.

Вегетарианско блюдо

Списание Food Network провело анонимна анкета сред готвачи из цяла Америка. 15% от тях признали, че вегетарианските блюда в менютата не съответстват напълно на това понятие.

От използване на животински мазнини при пържене до наличието на риба тон или бекон в салатата - рискът нещо от месен произход да попадне в чинията е голям. Така че ако сте придирчив вегетарианец или представител на кастата на брамините, уточнете как да бъде обработена храната, която поръчвате.

Разбира се, не се надядайте да събудите симпатията на сервитьора и готвача с подобно поведение. Както казва споменатият вече Антъни Бурдейн, "Вегетарианците и веганите предизвикват раздразнение у всеки готвач, който струва поне малко."

Салата айсберг

Marulya v krupen plan

Хората, които са работили в ресторант, никога не биха си поръчали салата айсберг. Причината за това са бактериите, които се заселват във влажните гънки на листата. А да се измие и подсуши айсбергът така, че да не бъде среда за бактериите, е много дълго и времеемко.

Хляб

Пак пред сп. Food Network различни готвачи признават, че недояденият от един клиент хляб се сервира на следващия. Разбира се, приятно препечен и дори намазан с масло, но все пак имайте едно наум.

Риба в понеделник

Споменахме го вече, но нека преговорим защо не е добра идея в понеделник да се поръчва риба в заведение. Обикновено ресторантите купуват риба и морски деликатеси в петък - в почивните дни свежестта на продуктите е гарантирана, но в понеделник ще ядете или престояла, или замразявана риба.

Vegetarianski sandvich

Стриди

Не е умно да поръчате стриди в ресторант, който не е специализиран в предлагането им. Когато не са пресни, стридите, които се ядат сурови и едва ли не полуживи, могат да предизвикат отравяне. Ако ви се ядат стриди - или отидете на пазара в деня на доставката, или в ресторант, който ги получава от проверен източник и гарантира качеството им.

Ястия извън профила на ресторанта

Даже у нас собствениците на заведения започнаха да проумяват, че огромното меню, предлагащо всичко - от пица до сръбска скара, като се мине през суши и такос, - не вдъхва доверие. Най-малкото веднага се разбира, че продуктите не са пресни и се държат замразени.

Не очаквайте нищо добро, като поръчате паста в пицария или риба в скара-бар, предупреждава готвачът от Ню Йорк Майкъл Армстронг.

Не си мислете, че ще блеснете, когато си поръчате най-скъпото блюдо в ресторант от средния клас - вероятността продуктите да не са пресни е голяма.

Източник: Адме.ру