Защо в списъка му попадат предварително нарязаните плодове, непастьоризираното мляко и сокове, суровите миди, кълновете и недопеченото месо

След 20 години работа по дела, свързани с хранителни натравяния, експертът Бил Марлър просто се е отказал да яде определени видове храна. Profit.bg изброява какво е намерило място в негативния му списък:

1. Сурови миди

През последните пет години има повече натравяния с подобен род храна в сравнение с предишните две десетилетия. Основната причина - затоплянето на океанската вода. Световното затопляне води до ръст на бактериите във водата и съответно по-голяма вероятност да бъдете заразени, когато консумирате този продукт топлинно необработен, смята Марлър.

2. Предварително нарязани или измити плодове и зеленчуци

Този род продукти обикновено се обработват "през пръсти", убеден е експертът. Въпреки, че са по-удобни за консумация, рискът свързан със зараза е много висок и според Марлър не си струва.

Виж още: Кога домашно приготвената храна може да ви натрови

3. Сурови кълнове

Този род храна е изненадващо популярна. В нея обаче може да се открият над 30 бактерии, като най-срещаните са салмонела и Ешерихия коли. Това се случва особено често през последните две десетилетия. Трябва да отбележим и сериозното замърсяване на околната среда напоследък, което се отразява и на този вид храна.

4. Сурово месо (алангле)

Въпреки че е много популярно сред големите майстор-готвачи, Марлър не е от хората, които биха рискували с него. Той яде пържолите си поне средно изпечени. Според експерта за да се намали опасността от салмонела или Ешерихия коли, месото трябва да се обработва поне при 160 градуса по Целзий.

5. Пресните яйца

Още едно нещо, на което специалистът не е почитател. Той припомня масовите епидемии от салмонела през 80-те и 90-те години. И макар 20 години по-късно яйцата да крият по-малко рискове за тези болести, потенциалната опасност все още е налице.

Видео: Внимавайте с яйцата!

6. Непастьоризираното мляко и сокове

Напоследък е налице все по-голяма тенденция хората да се стимулират да консумират "сурово мляко и сокове". Марлър обаче припомня, че процесът на пастьоризиране не е опасен - за разлика от суровите напитки, които могат да имат вируси и паразити. Липсват достатъчно основателни здравословни причини, които да ви карат да избягвате пастьоризираните продукти от съображения за сигурност, смята експертът.

Източник: Profit.bg