Два варианта се обсъждат - намаляване на областите до около 20 или връщане на районните центрове

Идея да се намали броя на областните центрове в страната обсъждат депутатите на ГЕРБ, пише в. "Сега", като цитира депутати от партията, без да назовава имена. 

По тяхна информация в партията се работи върху ново райониране и до края на годината се очаква да бъде внесен законопроект за окрупняване на областите. 

Административната реформа бе обсъждана на правителствено ниво и при предишното управление на ГЕРБ. 

Редуцирането на областите се налага заради новите условия за целево финансиране от европейските фондове от 2020 г. нататък и трябва да бъде извършено от настоящия парламент, ако смята да си изпълни мандата.

Обсъждат се два варианта. Единият е намаляване на областите на 20 или 16. Вторият е запазването на настоящите, но с ограничени функции, основно контролни, а над тях да се утвърдят седем района на планиране, управлявани от губернатори. 

Стара идея е и намаляване на броя на общините, но народни представители от управляващото мнозинство заявиха, че в момента това не се обсъжда.

За редуциране на областните центрове категорично настоя и варненският областен управител Стоян Пасев. 

"При мен има 700-800 преписки на ден, а в някои малки администрации са 20-30. Не може да продължава така", заяви той пред "Дарик". 

Според Пасев идеята да се намали броят на общините не среща разбиране, тъй като общинските администрации изпълняват социална функция, осигурявайки основния поминък в малките селища.

Източник: в. "Сега"