Еднократните чашки от кафе? Мазните кутии от пица? Найлонови торбички? Употребявани памперси? Защо не бива да ги изхвърляте в контейнерите за разделно събиране

Всички сме изхвърляли за рециклиране неща, които не би трябвало да попадат в тези контейнери - като мазна кутия от пица или чашата от току-що изпитото кафе.

Но въпреки че ни се иска да допринесем за оползотворяването им, подобни неща сред отпадъците за рециклиране могат да причинят повече вреда, отколкото полза, защото са в състояние да замърсят цялата партида и да я направят негодна за преработка, предупреждава "Ню Йорк таймс".

Виж още: Няма да повярвате от какво е направено това!

Макар че правилата варират, вестникът обобщава какво не трябва да се изхвърля в цветните кошчета за смет - въпреки че наглед мястото им е точно там. В САЩ това се оказва проблем заради търговията с отпадъци за преработка - особено след като Китай, един от основните вносители на рециклируем боклук, обяви, че няма да приема пратки, които са с над 5% замърсеност и те трябва да се насочват към сметищата.

Еднократните чашки за кафе

Може да ви изглежда, че подлежат на рециклиране, но повечето чашки за еднократна употреба са покрити с тънък слой полиетилен, което прави чашите непромокаеми, но също така трудни и скъпи за преработка (защото се налага разделна обработка на материалите). Затова според повечето сметоизвозващи фирми мястото им е на бунището...

От природозащитната организация Stand.earth са категорични, че попадането дори на една употребявана чашка от кафе е в състояние да замърси целия останал боклук в партидата. Те направили експеримент и проследили по електронен път чашите от "Старбъкс", които изхвърляли в контейнерите за преработка - оказало се, че накрая те се озовават на сметището.

Виж още: Нови правила на ЕС срещу пластмасовите изделия за еднократна употреба

Няма начин потребителят да разбере дали чашата има такова покритие, така че най-добре я изхвърлете, съветват еколозите. Пластмасовото капаче обаче вероятно може да се рециклира.

Мазните кутии от пица

Това са едни от най-честите "нарушители" в контейнерите за рециклиране. Проблемът е, че мазнината често се просмуква в картона и няма как да бъде отделена от основната суровина, което прави материалът по-малко привлекателен за рециклиращите фирми.

Разбира се, това не означава, че кутията от пица изобщо не може да се рециклира, отбелязват от американската National Recycling Coalition. Ако вътре е останала някоя и друга троха, не би трябвало да са проблем.

В Ню Йорк например биха приели и кутия с "малко количество мазнина", но ако от нея тече мазнина, би трябвало да се изхвърли - или да се използва за подпалки. Освен това не бива да забравяме, че кутията се състои от две части - дъно и капак. Ако някоя от двете половини не се е изцапала, я откъснете и предайте за рециклиране

Кофички от кисело мляко (и други пластмаси, които не подлежат на рециклиране)

След като по-рано тази година Китай наложи забрана върху използваната пластмаса, много общини в САЩ вече не приемат пластмаси с номера от 3 до 7, които може да включва неща като кофички от кисело мляко и бутилки от растително масло.

Виж още: Червеите могат да ни отърват от боклука

Без Китай пазарът за тези пластмаси е ограничен и те няма къде да се пласират, обясняват от Garten Services, които управляват отпадъците в части от щата Орегон. Трябва ли например да оставяме капачките върху бутилките? Според някои няма проблем, стига да са добре завинтени, но други препоръчват да ги изхвърляме в кофата за смет.

Опаковки с остатъци от храна

Дори ако кутията, в която си купувате обед, подлежи на рециклиране във вашия район, остатъците от храна носят риск за замърсяване на материалите за рециклиране. Това се отнася както за пластмасовите опаковки, така и за бутилките, по дъното на които е останало малко развалено мляко например.

Затова измиването на остатъците от храна по опаковките, които изхвърляме за рециклиране, е не по-малко важно от правилното разпределяне на отпадъците, предупреждават от органа за управление на отпадъците в щата Орегон. Не става дума за излъскването им до блясък - това би довело до разхищение на вода. Просто по повърхността не би трябвало да остават следи от храна и течности.

Найлонови торбички

Ако контейнерите за разделно събиране на отпадъците са далеч от жилището ви, вероятно събирате хартията, пластмасата и стъклото в употребявани найлонови торбички. Важно е обаче да запомните, че самите торбички не би трябвало да се изхвърлят в контейнера за рециклиране.

Виж още: Еколози искат пълна забрана на найлоновите торбички

Може много да ни се иска найлоновите торбички (които се разпадат до микропластмаси и са смъртоносни за дивата природа) да бъдат пращани за рециклиране с останалите отпадъци, но не би трябвало. Причината - задръстват техниката и се превръщат в кошмар за рециклирането. Затова се върви към ограничаване на употребата им чрез налагането на допълнителен данък или други ограничения, дори забрана.

Употребявани памперси (да, някои хора го правят)

В САЩ се оказва масова практика изхвърлянето на употребявани пелени за еднократна употреба. Вярно, че по-голямата част от тях е найлонова, но обикновено се използва повече от един вид пластмаса, а и след употреба по тях остават течни или твърди човешки екскременти, обясняват от Rogue Disposal and Recycling, която оперира в щата Орегон.

Виж още: Измислена е технология за строеж на пътища от боклук

Източник: по "Ню Йорк таймс"