Фирмата MacRebur, основана от Тоби Макартни, е измислила и патентовала технология, която замества чакъла в състава на асфалта с отпадна пластмаса. Така получените пътища са не само по-евтини, но и с 60% по-здрави от традиционния асфалт

Нова технология за пътища от смет измисли шотландска компания. Според разчетите на експертите й шосетата ще излизат по-евтино и ще бъдат с 60% по-здрави.

Фирмата MacRebur, основана от Тоби Макартни,  е измислила и патентовала технология, която замества чакъла в състава на асфалта с отпадна пластмаса. Така получените пътища са не само по-евтини, но и с 60% по-здрави от традиционния асфалт.

Макартни подчертава, че в сметищата по света има материал за милиони километри пътища.

"Ние можем да събираме тази изхвърлена пластмаса и да използваме специална формула, за да я почистим, да я превърнем в пелети и да ги добавим към асфалтовата смес, за да създадем пътища с по-дълъг живот", обяснява основателят на компанията.

Плановете му вече са получили одобрението на местните правителства в Шотландия и Уелс, както и подкрепата на сър Ричард Брансън, основателя на Virgin. Сър Ричард Брансън дотолкова се впечатлил от създателите на MacRebur, че им връчил голямата си награда за иновации

Чисто икономически схемата изглежда привлекателна за всички. Пътностроителните компании намаляват разходите и въглеродния си отпечатък, защото новата технология изисква по-малко петролни продукти. Компаниите, които произвеждат пластмасови отпадъци, не само не плащат, за да ги извозят до сметищата, а дори получават известни суми за боклука си.

Местните власти печелят двойно, защото на по-ниска цена получават по-здрави пътища, които се нуждаят от по-малко поддръжка. А шофьорите печелят, защото вече няма да им се налага да карат през дупки и да повреждат автомобилите си.

В момента технологията на MacRebur се оценява и от още няколко европейски правителства.

Източник: izolacii.eu