Терени на български граждани се оказаха отделени от държавата заради стената по границата

Собственици на частни терени по границата с Турция вероятно ще търсят правата си в съда, след като се оказа, че оградата по граничната бразда е преминала през техните имоти. Става въпроси за ниви и горски фонд в община Капитан Андреево, област Хасково. Въпросните имоти продължават да са на българска територия, но са се оказали зад новата ограда, пише в. "Сега".

За да решат проблема, от МВР смятат да слагат портали в оградата, за да може собствениците да стигат до имотите си. Отдавна е известно, че оградата минава през частни имоти, затова е абсурдно, че досега те не са отчуждени. За това докладва и областният управител на Хасково пред комисията по отбрана миналата година.

"Този проблем ни е известен. Той е поставен на вниманието на много хора по веригата, като започнем от Министерския съвет и стигнем до областните управители, на които е вменено да търсят решение на въпроса с изграждане на такива портали, така че на хората това, което им е обещано, да бъде изпълнено", обясни вчера в парламента служебният военен министър Стефан Янев. 

Той отчете още, че остават малко над 70 км за дострояване, за които вече е осигурено финансиране и има сключени договори. До момента на областните администрации в Хасково, Ямбол и Бургас за построената вече ограда са изплатени общо близо 175 млн. лв. с ДДС. Думите му обаче се разминават с тези на вътрешния министър Пламен Узунов, който още през февруари заяви, че остават 27 км.

"12 км в Хасковска област трябва да бъдат завършени към 31 май, а 15 км в Бургаска ще започнат да се строят, когато климатичните условия позволяват. Надявам се два месеца след като започне изграждането, съоръжението да бъде завършено", каза тогава Узунов. Според Гранична полиция пък до края на този месец остават да се доизградят още 22 км. 

В сряда Узунов обясни от парламентарната трибуна, че комисия е проверявала има ли разминаване между поръчаната двуредова ограда и построената едноредова. 

"В протокола на приемателната комисия не е отбелязан типът на съоръжението в Бургаска област. Проверяващият екип не е могъл да установи какъв тип е съоръжението", обясни той. 

Двамата министри вчера дадоха статистика колко са хванатите на входа и на изхода от страната. 294 мигранти са задържани на границата с Турция от 1 януари досега. Това е с близо 80% намаление в сравнение със същия период на миналата година. На границата със Сърбия са хванати 1420 души. Това представлява намаление с около 30%.

Военният министър беше питан и за изтеглянето на 30 военни от специалните части от охраната на границата. Той обясни, че те ще бъдат заменени от Специалния военноморски отряд. 

Източник: в. "Сега"