Според него подобен ход би спомогнал да се сложи край на кръвопролитията и да се даде свобода за политическия диалог.

Русия предлага в Сирия да се създадат четири зони за сигурност, заяви в сряда руският президент Владимир Путин по време на срещата си със своя турски колега Реджеп Тайип Ердоган, предава агенция "Фокус".

Във вторник тази инициатива беше обсъдена и с американския държавен глава Доналд Тръмп. Според руския лидер появяването на тези зони ще позволи да се сложи край на кръвопролитията и ще помогне за политическия диалог. 

Руските власти се надяват, че Меморандумът за създаването на зони на деескалация трябва да бъде подписан в четвъртък в Астана по време на новия кръг от преговорите за Сирия.

Документът предвижда по граничните линии на зоните да могат да бъдат разположени контингенти на чуждестранни войски. 

"Ние всички изхождаме от това, че трябва да се създадат механизми, които ще гарантират прекратяване на кръвопролитието и създаване на условия за започване на политически диалог", обясни Путин. 

Точните координати на зоните трябва да бъдат определени от страните гаранти до 22 май. С тази цел пет дни след подписването на Меморандума трябва да бъде създадена работна група. 

Към момента се предлага такива зони да се създадат в провинция Идлиб, на север от Хомс, в източна Гута и в южната част на Сирия. 

Източник: Агенция "Фокус"