Научните данни до момента гласят, че допълнителните предимства за човешкия организъм от органичните продукти в сравнение с "обикновените" са много малки

Безспорно е добре да се храним локално и сезонно. Да насърчаваме дребните производители и да се грижим за природата. Но това не ни прави по-добри хора и няма кой знае каква полза за здравето.
Научните данни до момента гласят, че допълнителните предимства за човешкия организъм от органичните продукти в сравнение с "обикновените" са много малки.

Мета-анализ от 2009 г. заявява, че няма хранителна разлика между органичните и обикновените плодове и зеленчуци. Оттогава два по-мащабни мета-анализа са открили леки разлики, но те са твърде малки, за да имат реално значение.

Изследване от 2012 г. установява малко по-високи нива на фосфор в органичната продукция, а изследване от 2014 намира по-високи нива на антиоксиданти и по-ниско съдържание на кадмий в органичните храни.

Според Джефри Блумбърг, професор по диетология в университета "Тъфтс", тъй като има много вариации сред органичните и обикновените системи за земеделие, извеждането на общи заключения за продукцията им не е методологично обосновано.

А и всякакви разлики в хранителната им стойност са относително малки. В крайна сметка ако желаете повече хранителни вещества, ще консумирате повече зеленчуци - независимо дали те са органични или не.

А ако ваш познат ви гледа отгоре, понеже претендира, че хранейки се "чисто", подпомага честния труд, можете да възразите, че това не е така. Сертификацията за органичен производител не включва никакви изисквания за условия на труд.

През 2006 г. екологичният новинарски сайт Grist публикува материал, описващ многото начини, по които работниците в органичните ферми са жертва на злоупотреби и лошо отношение - нарушаване на законите за минималната работна заплата, забрана за работниците да разговарят с инспектори, и дискриминация по полов признак.

Експлоатацията, пред която са изправени работниците във фермите в САЩ, е огромна — говорим за криза с нарушаване на правата на човека”, коментира пред Grist Ричард Манделбаум, анализатор в профсъюзната организация Farmworker Support Committee. “По отношение на заплати и права на трудещите се, реално няма разлика между органичните и обикновените ферми.”

Кой е най-добрият вариант?

Общият извод е: ако желаете да знаете повече за плодовете и зеленчуците, купувайте ги от местния фермерски пазар, независимо дали са органични или не.
Като цяло е добре да избягваме плодове и зеленчуци, дошли от другия край на света.

Ако не можете да се доберете до фермерски пазар (и не познавате някоя баба от село), не харчете ненужно пари за етикета "био" или "органичен".

Източник: Goodlife