Съвършени тела и първични инстинкти завладяват сцената в пловдивския Дом на културата "Борис Христов"

От 17 октомври до 1 ноември Пловдив е домакин на осмото издание на One Dance Week, което представя девет спектакъла от три континента - Европа, Азия и Америка. Програмата в първият уикенд от международния фестивал за съвременен танц и пърформанс включва спектакли от Испания и Корея.

Откриващата фестивална вечер на One Dance Week минава под знака на едно звездно гостуване - носителите на Националната награда за танц на Испания за 2014 г. от трупата "Даниел Абреу" канят публиката да надникне в непредсказуемия реактивен свят на човешките импулси.

Спектакълът им "Животно" разказва за дълбините на човешкото съзнание и първичните инстинкти. На сцената, напомняща на подземно царство, се разиграват действия, ситуации, реакции и взаимоотношения, които са свързани с идеята за животинското - налично във всяко човешко същество, - и желанието за оцеляване.

Виж още: Голи тела на сцената откриват One Dance Week 2015

Заедно с хореографа Даниел Абреу петимата артисти използват езика на танца, за да предадат чрез съвършените си тела естетското усещане за еротика. В спектакъла се смесват танц и екшън, вдъхновени от текстовете на един от най-големите драматурзи на нашето време - Марина Вайнер.

"Спектакълът "Животно" показва съвременното прогресивно лице на Испания - коментира от Пловдив консулът на страната у нас Хайме Ермида. - Горди сме, че именно този спектакъл е част от програмата на One Dance Week 2015. Убедени сме, че ще предизвика вашето внимание именно със своята дързост и бунт срещу стереотипите."

Гостуванате на трупата се осъществява с подкрепа от Националния институт за изпълнителски изкуства и музика на Испания (INAEM), Института "Сервантес" в София, Посолството на Кралство Испания у нас, както и благодарение основните партньори на фестивала фондация "Америка за България" и Община Пловдив. 

Във втория фестивален ден - неделя, 18 октомври, на пловдивска сцена се изявяват новаторите на корейската съвременна танцова сцена. Спектаклите "Деформация" и "Джентълмен" се играят в една вечер от своите създатели - прогресивните корейски хореографи Кил Сео-Янг и Ким ДжаеСеунг.

Виж още: Корейска вечер в програмата на One Dance Week 2015

Двете произведения, които могат да се гледат в Драматичен театър - Пловдив, разказват чрез езика на движението и красиво музикално оформление истории за човешката идентичност, поставена в различни контексти и ситуации. Специфично за корейската школа е дълбоката връзка с традициите, които обаче биват демонстрирани пред публиката по съвременен и вълнуващ начин, обясняват организаторите. 

"Деформация" изследва проблема за идентичността, превръщайки телата на изпълнителите във взаимозаменяеми обекти, като едновременно с това подчертава тяхната независимост и уникалност. Представлението печели първа награда за хореография на престижния сеулски танцов конкурс "Сцена на млади хореографи" през 2013 г. 

Хореографията на спектакъла "Джентълмен" на Ким ДжаеСеунг е вдъхновена от традиционния за Корея танц Hanryang-mu, който експериментира с различните режими на дишане в търсене на нови движенчески естетики. Представлението интегрира в себе си различни, взаимно допълващи се танцови, ритмически, визуални и декоративни елементи, свързвайки танцуващите едновременно с миналото и настоящето. 

Гостуването на Кил Сео-Янг и Ким ДжаеСеунг се осъществява в партньорство с Международния фестивал за хореография в Сеул. 

Билети за спектакъла могат да бъдат закупени на цена 10 лв. в мрежата на "Ивентим", а за онези, които искат да станат част от всички събития на фестивала, има специален "фестивален пас" на цена 40 лв.

Повече информация за спектаклите и програмата: http://edno.bg/one-dance-week-2015/festivalat

One Dance Week благодари за финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, Националния институт за изпълнителски изкуства и музика на Испания (INAEM), "Институт Сервантес" - София, Посолството на Кралство Испания в България, Посолството на САЩ в България, Гьоте-институт, Чешкия център, Министерството на културата на Република България, Международния фестивал за хореография в Сеул.

One Dance Week е част от "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа" (ЕФФЕ).

Виж още: Спечели двойна покана за "Разобличители"

Източник: One Dance Week 2015