Начало на тазгодишния фестивал в Пловдив дава танцовият спектакъл "Животното" на най-добрата испанска трупа за 2014 г.

Испанската трупа "Даниел Абреу", които в родината си са носители на националната награда за танц за 2014 г., откриват тазгодишното, осмо поред издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс One Dance Week.

На 17 октомври в залата на пловдивския Дом на културата "Борис Христов" (ул. "Гладстон" 15) те представят спектакъла си "Животно" - фантазно пътешествие из лабиринтите на потребностите, желанията, копнежите и подсъзнателните инстинкти.

Билети за представлението на цена 10 лв. могат да се купят в мрежата на "Ивентим", а за онези, които искат да станат част от всички прояви на фестивала, е в продажба специален "фестивален пас" (пропуск) на цена 40 лв.

Виж още: "Разобличители" - танцов театър срещу корпоративния лобизъм

Спектаклите от тазгодишната селекция на One Dance Week изследват и представят вълненията и преживяванията на всеки от нас - от емоционалния вътрешен свят до социалните проблеми, с които се сблъскваме ежедневно, обясняват организаторите.

Според замисъла на създателите й "Животно" е хореографска творба, потапяща ни в енигматична атмосфера от натрупващи се една върху друга картини и сцени на физически и емоционални реакции и екстремни ситуации, в които се активира инстинктът.

На сцената се разгръщат образи, разказващи за любов, емоционално уединение, борба, успокоение. Разиграват се действия, ситуации, реакции и взаимоотношения, които са свързани с идеята за животинското, налично във всяко човешко същество, и инстинкта за оцеляване.

Интензивната енергийна, движенческа и визуална среда пресъздава непредсказуемия, реактивен свят на импулсите. Тук отново се случва характерното за стила на трупата смесване на танц и екшън, които се преплитат, движейки се около текстовете на Марина Вайнер. 

Създател на този въздействащ спектакъл е хореграфът Даниел Абреу, лауреат на редица международни награди. От основаването на трупата през 2004 г. тя е представила над 30 спектакъла в Европа, Америка и Азия. Основна посока на работата им е използването на физическия инструментариум на тялото като средство поетиката от ежедневния живот да се "преведе" в сценични образи.

Всички изпълнители боравят със сложна движенческа лексика, което им позволява да изследват в дълбочина телесната комуникация. Спектаклите им целят да поддържат свежа способността на зрителя да наблюдава съзнателно, да бъде рефлективен и да се изненадва. 

Повече информация за спектакъла и програмата на One Dance Week: http://edno.bg/one-dance-week-2015/festivalat

Гостуването на трупа "Даниел Абреу" се осъществява с подкрепата на Националния институт за изпълнителски изкуства и музика в Испания (INAEM), Института Сервантес в София и посолството на Кралство Испания у нас.

Източник: One Dance Week