Шведското правителство е решило да намали работната седмица в опит да се повиши производителност на труда

Доволният работник работи повече. Тази максима очевидно е вдъхновила Швеция и сега там вече работният ден трае 6 часа.

Мярката е взета в опит да се увеличи производителност на труда, като се направят работещите по-щастливи, пише "Индипендънт".

Служителите и работници в Швеция вече бързо свикват с новото си работно време.

Още преди 13 години централата на автомобилния гигант "Тойота" в Швеция е вкарала тази практика, като по този начин е успяла да увеличи доходите си и да направи работещите в подразделението на компанията по-щастливи.

По темата британският "Телеграф" напомня, че преди 85 години икономистът Джон Кейнс е направил предсказание, че до 2030 г. само най-големите работохолици ще работят над 15 часа седмично.

Богатите подкрепят идеята за по-кратка работна седмица

Идеята за по-кратка работна седмица се подкрепя и от много собственици на компании. Според изпълнителният директор на "Гугъл" Лари Пейдж концепцията, че хората трябва да работят като луди, за да посрещнат нуждите на обществото, е напълно погрешна.

Миналата година пък вторият най-богат човек на планетата, мексиканският милиардер Карлос Слим се обяви за въвеждане на тридневна работна седмица

Виж още: За и против 4-дневната работна седмица

Според него при само три работни дни, които обаче да са със средна продължителност от 10-11 часа, работещите ще се чувстват много по-добре и ще имат повече време за почивка и да се наслаждават на живота си.

Източник: "Индипендънт"