Повечето почивка ще е за сметка на по-дълъг ден и по-късно пенсиониране

Вторият най-богат човек на планетата, мексиканският милиардер Карлос Слим се обяви за въвеждане на тридневна работна седмица, пише UReport. Според него при само три работни дни, които обаче да са със средна продължителност от 10-11 часа, работещите ще се чувстват много по-добре и ще имат повече време за почивка и да се наслаждават на живота си.

Предложението на Слим беше направено по време на речта му на бизнес конференция в Парагвай. Освен по-дългият работен ден, бизнесменът предлага и да бъде вдигната възръстта за пенсиониране. Според него досегашната възраст за пенсиониране е от време, когато животът е бил по-кратък и ако се повиши, заедно с удължаването на работния ден, би компенсирала четерите почивни дни.

Виж още: Най-привлекателните за работа страни в света

Разполагането с толкова почивни дни ще бъде изключително важно за създаването на нови развлекателни дейности и други начини да бъдете заети през свободното си време, заяви Слим.

Милиардерът е изпълнителен директор на компанията за фиксирани телефонни услуги Telmex. Тя наскоро предложи на своите служители нова форма на договор, според който тези, които са започнали работа като тийнейджъри, получават правото на ранно пенсиониране, а всеки, който иска да работи и след като натрупа нужния стаж може да го направи при пълно заплащане, но на четиридневна работна седмица.

Виж още: Необичайни признаци на стрес

Някои малки компании в Австралия също въведоха четиридневна работна седмица и гъвкава политика за часовете труд. Те отчитат значително по-добри показатели на здравето и трудоспособността на своите служители.