Новата материя поглъща до 99,96% от светлината, попаднала на нея

Технологиите напредват всеки ден с темпове, които дори ни е трудно да си представим. Някои от нещата, които се достигат, дори не сме си мислели, че могат да съществуват. Пример за това е британската компания за нанотехнологии Surrey NanoSystems, която е успяла да създаде най-тъмния материал в света.

Vantablack е направен от въглеродни нанотръби и може да абсорбира 99.96% от светлината. Само за сравнение, обикновения черен цвят абсорбира между 95 и 98%, пише UReport.

От компанията твърдят, че това е най-тъмният материал, тестван някога от Националната лаборатория по физика на Великобритания, както и в САЩ.

Vantablack е изграден от милиони въглеродни нанотръби с размери 2-3 нанометра, което пресметнато грубо се равнява на една милионна от милиметъра. Той "расте" върху алуминиево фолио.

Виж още: Никога не сте виждали нощното небе по този начин

И ако всичките сгъвки, вдлъбнатини и т.н. по фолиото се забелязват, след покриването му с тъмната материя, то сякаш изчезва и се разтваря в дупка.

Някои хора го описват като дупка, защото просто не се отразява достатъчно светлина от повърхността, която да позволи на окото да разграничи контурите на фолиото”, обяснява един от учените, работещи по проекта пред "Си Ен Ен".

Виж още: НАСА: Открихме нова обитаема планета с размер на Земята

Новата материя ще намери сериозно приложение в фотографията, направата на телескопи, изтребителите, както и в инфрачервените системи за сканиране, които ще работят по-ефективно с по-малко директна светлина. Военната и космическата индустрии вече проявяват интерес към изобретението.

Засега компанията произвежда материала на фолио, но планира да го усъвършенства, за да може да се покриват изцяло с него и триизмерни фигури.