Така вече се намираме между отборите на Хаити и Того

България падна с 10 места в класацията на ФИФА за месец октомври и достигна до 78-мата позиция.

Централата обяви днес подреждането на всички 209 нации, членки на ФИФА. Интересен факт е, че националните отбори на държави като Уганда (75), Буркина Фасо (76) и Хаити (77) са пред нас в класирането, а веднага след нас е отборът на Того. На по-предни позиции се нареждат и Узбекистан, Замбия, Габон и Кабо Верде.

След последователните загуби на "лъвовете" от Норвегия и Италия в началото на септември спадът е логичен. За сравнение Норвегия се изкачи с цели 35 места нагоре и достигна до 34-та позиция. Италия е на 17-о място.

В случая самата класация трудно може да се каже, че определя реалните сили на отборите. При нея на всеки един мач на националния отбор се дава "цена". Тя се определя от фактори като силата на съперника (според ранглистата) и на какъв форум се играе. Приятелските мачове носят много по-малко точки от тези за квалификации или на голям форум. 

Освен това ако един от факторите е нула, то целият мач носи нула точки. Така например, ако си загубил мач на световно първенство, не печелиш нищо за ранглистата. 

Ето и челната десетка на класацията на ФИФА за октомври:

1. Аржентина
2. Германия
3. Белгия
4. Португалия
5. Колумбия
6. Испания
7. Бразилия
8. Уелс
9. Чили 
10. Англия